23. 9. – dan slovenskega športa

Pozdravljeni!

Poslanci so na seji DZ obravnavali predlog dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih, na seznam pa so umestili tudi dan slovenskega športa.

23. septembra ima Slovenija nov državni praznik.

To je dan, ki se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenskega športa, saj je bila tedaj na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna, in to kar dvakrat. Prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo je priboril veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Pobudo za takšen praznik, torej dan, posvečen slovenskemu športu, je lani dal Olimpijski komite Slovenije (OKS).

To bo dan, ob katerem bomo še posebej izpostavili šport in telesno kulturo. Predlog je predvideval, da bi bil državni praznik, ne bi bil pa dela prost dan.

Ker državni praznik, dan slovenskega športa, ni dela prost dan, je prav, da ga praznujemo v šoli, zato bomo imeli športni dan s športnimi igrami.

Na državni praznik je še kako pomembno kulturno obnašanje, v športu pa športno obnašanje in upoštevanje pravil fair playa.

V prihajajočih dneh razmisli in se pogovori z učitelji, kakšne vzporednice lahko potegneš med kulturnim in športnim obnašanjem, kakšne so razlike, poizkušaj najti sopomenke, nadpomenke, podpomenke in ugotovi, če obstajajo tuje države, ki imajo podoben praznik.

Sedaj pa končno navodila za ŠD.

DAN: sreda, 23. 9. 2020

PRIČETEK: 8.30

ZBIRNO MESTO: matična učilnica

NE POZABI: športna oprema (oblačila in obutev za športno dvorano in za zunaj)

Razpored dejavnosti bo objavljen na oglasni deski.

Malicali boste v matični učilnici po šolskem urniku.

Lep pozdrav!

Nina Bednarik in Jure Bojan Končan

(Skupno 239 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost