Argentina

Obisk iz Argentine

Marca 2013 je na naši šoli opravljala prakso študentka iz tujine v okviru organizacije AIESEC. Obiskala nas je Maria iz Argentine, ki je bila pri nas ves mesec, v tem času je prav prijetno popestrila življenje in delo na naši šoli.

Maria je vsak razred obiskala najmanj enkrat, mnoge pa dvakrat ali trikrat. Redne ure angleščine, geografije in glasbe je obogatila s predstavitvijo svoje dežele. Pripovedovala nam je o Argentini, o tamkajšnjih ljudeh, naravi, kulturi ter običajih in še marsičem zanimivem. Ker je zelo lepo govorila angleško, smo vse razumeli in zlahka sledili njenim opisom. Na veliko veselje naših učencev je izvedla tudi tečaj španskega jezika in tako je ta mesec vsa šola živela v ritmu španščine.

Najmlajši v vrtcu so se Marie nadvse razveselili, ko je ves dan preživela z njimi, jim pripovedovala in z njimi plesala. Ker je tudi profesionalna plesalka tanga, nam je predstavila ta zanimivi ples, ki izhaja iz njene domovine. Pri izbirnih predmetih Spoznavanje s tujimi kulturami in Načini prehranjevanja je Maria sodelovala pri dveh dnevih dejavnosti. Takrat smo ves popoldan preživeli skupaj, pokazala nam je fotografije svoje dežele in nam ob tem povedala veliko zanimivega. Pod njenim mentorstvom smo skuhali nekaj značilnih argentinskih jedi in se z njimi pogostili. Plesali smo tango in argentinske folklorne plese ter poslušali argentinsko glasbo, pili argentinski čaj mate in se silno zabavali.

RECEPT ZA EMPANADAS

Testo:

1 kg moke
2 jajcisol
100g masla

Nadev:

1 kg mletega mesa
6 narezanih čebul
200 g rozin
100 g sladkorja
250 g narezanih oliv
4 narezana trdo kuhana jajca
sol
poper
rdeča paprika

Iz omenjenih sestavin zamesimo testo, razvaljamo, s kozarcem izrežemo kroge in polnimo s prepraženim nadevom. Oblikujemo žepke in rob spletemo v kito. Premažemo s stepenim rumenjakom in pečemo pri 180 °C 30 – 40 minut. Dober tek!

Barbara Jagodic, Sonja Videčnik in Mirica Založnik Simončič

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 4)