Brazilija

Obisk iz Brazilije

Aprila 2014 nas je obiskal Gregorio iz Brazilije v okviru organizacije AIESEC. Tri tedne je bil reden gost pri naših urah, kjer nam je podrobno predstavil svojo deželo, njene geografske značilnosti, zgodovino in ljudi. Dvakrat tedensko je učence poučeval tudi osnove portugalščine.

V okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja in Sodobna priprava hrane pa smo izvedli tudi Brazilsko popoldne, kjer smo se preizkusili v brazilski plesno – borilni veščini capoeiri in pripravili dve tipični brazilski jedi: sirove kruhke Pão de Queijo in deževne tortice Brazilian rain cakes.

Recept za sirove kruhke (Pão de Queijo)

Sestavine:

1 skodelica polnomastnega mleka
½ skodelice rastlinskega olja
1 čajna žlička soli
2 skodelici tapioka moke
2 jajci
1 – 1 ½ skodelice parmezana
2 skodelici moke
3 žlice sladkorja
½ čajne žlice soli
½ skodelice pinjenca
1 žlica pecilnega praška
½ skodelice sladkorja
1 žlica cimeta
rastlinsko olje za cvrtje

Navodila za pripravo:

 1. Ogrej pečico na 230 °C. Pekač prekrij s peki papirjem.
 2. Zavri mleko in olje: V ponev daj mleko, olje in sol. Zmes zavri na srednji temperaturi in med tem občasno premešaj, ko zmes zavre jo odstaviš s štedilnika.
 3. Dodaj tapioka moko: Dodaj vso tapiokino moko v ponev in mešaj dokler se ne vidi več suhe moke. Testo bo postalo zrnasto, trdo in gosto.
 4. Ohladi testo: Testo daj v drugo posodo in ga z zmešaj z električnim mešalnikom. (Nekaj naslednjih korakov lahko narediš tudi na roko.) Stepaj zmes še nekaj minut na srednji hitrosti, dokler ne bo mehko in hladno, tako hladno da ga lahko za nekaj sekund držiš v rokah.
 5. Stepi jajci: V posodi zmešaj jajca. Z električnim mešalnikom na srednji hitrosti primešaj jajca testu. Najprej eno polovico, tako, da se razporedi po testu, nato pa še drugo.
 6. Primešaj parmezan: Z električnim mešalnikom, nastavljenim na srednji hitrosti, dodaj in vmešaj parmezan. Testo bo postalo zelo lepljivo, raztegljivo in mehko. Nekaj med testom za torte in testom za piškote.
 7. Oblikuj kroglice: s pomočjo zajemalke za sladoled, čajne žličke ali navadne žlice, oblikuj kroglice in jih položi na pekač (prej obložen s peki papirjem). Kroglice naj bodo narazen 3-5 centimetrov. Preden oblikuješ kroglico žlico pomoči v vodo, da preprečiš da bi se testo nalepilo na žlico.
   
 8. Speci kroglice: Pekač s kroglicami daj v pečico, nato takoj znižaj temperaturo na 175 °C. Peci 25–30 minut, dokler se kroglice napihnejo, na zunaj so suhe in se začnejo barvati. Ko se malo pohladijo jih lahko poješ. Preostale kroglice lahko shraniš v zračno nepropustni posodi kakšen teden, da postanejo ponovno hrustljave jih lahko daš za nekaj minut v pečico.

Deževni krofi (Bolinhos de chuva)

Ti brazilski krofi se tako imenujejo zaradi njihove oblike dežne kapljice. Ko spustite žlico testa v olje, hitro postanejo okusni, na zunaj hrustljavi, notri pa rahli krofi. Sladkorno cimetovi krofi so narejeni enostavno in hitro, popolni za zajtrk med vikendom.

Sestavine:

2 skodelici moke
3 žlice sladkorja
½ čajne žlice soli
2 jajca
½ skodelice pinjenca
1 žlica pecilnega praška
½ skodelice sladkorja
1 žlica cimeta
rastlinsko olje za cvrtje

 

Priprava:

 1. V ponvi segrejte nekaj centimetrov rastlinskega olja na 180 °C
 2. V majhno posodo, zmešamo cimet in ½ skodelice sladkorja.

 3. Zmešaj moko, sol in 3 žlice sladkorja v drugo posodo.
 4. Vmešajte jajca in ½ skodelice pinjenca s kuhalnico. Dodajte še več pinjenca, počasi, dokler ni mešanica podobna zelo gostemu testu za torto.
 5. Dodajte pecilni prašek.
 6. Pripravite dve žlici in z eno zajemite testo in ga previdno spustite v olje. Z drugo žlico si lahko pomagate postrgati testo s prve. Ponovite še nekajkrat vendar ne prevečkrat saj se preveč krofov lahko sprime skupaj.
 7. Kuhajte krofe in jih občasno obračajte, dokler ne bodo zlato rjavi na vseh straneh.
 8. Odstranite krofe iz olja z žlico in jih odcedite na papirnati brisači.
 9. Povaljajte krofe v mešanici cimeta in sladkorja dokler so še vroči.
 10. Kuhajte ostale krofe po serijah.
 11. Krofi so najbolje postreženi topli, mogoče pa jih je ponovno segreti v pečici.

Barbara Jagodic in Mirica Založnik

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 3)