Mehika

V okviru organizacije AISEC nas je marca 2015 obiskala študentka Gabriela iz Mehike. Pri je bila dobre tri tedne. Pri urah geografije in zgodovine nam je predstavila zgodovino svoje države ter tamkajšnje geografske značilnosti, gospodarstvo, prebivalstvo, živalstvo, vulkane, turistične atrakcije ipd. Na razredni stopnji in v vrtcu je predstavila mehiške igrače in otrokom povedala zanimivo legendo o mehiški zastavi, na kateri je upodobljen orel, ki v kljunu drži kačo in stoji na kaktusu. Učenci so dobili tudi pobarvanke mehiške zastave, ki so jih lahko sami pobarvali.

Legenda pravi:

Prvotna domovina Aztekov je bila sušna pokrajina nekje na severu Mehike. Na pot so se odpravili okoli leta 1111, saj je bila ta pokrajina nerodovitna. Vodil jih je njihov bog Huitzilopochtli, ki jim je rekel naj se ustalijo in vladajo tam, kjer bodo videli na kaktusu stoječega orla in dajo mestu ime Tenochtitlan, kar se je zgodilo leta 1325, na otoku sredi jezera Texcoco.

Pri izbirnem predmetu spoznavanje s tujimi kulturami in sodobni pripravi hrane smo skupaj izvedli mehiško popoldne. Gabriela nam je v uvodu predstavila Mehičane, njihovo kulturo in način življenja. Pripravljali smo tudi tipične mehiške jedi: chilaquiles rojos in frijoles ter sladico capirotado. Nato smo izdelali tradicionalno pinjato in jo napolnili z bomboni ter igrali mehiške družabne igre.

Spodaj je na voljo nekaj receptov, če se vam zahoče, da bi si mehiške dobrote pripravili tudi sami. Dober tek!

Recept za Frojiles in Chilaquiles rojos

Sestavine Frojiles:

500 g fižola v pločevinki
125 g klobase
125 g slanine
česen
sol
maslo

 

Sestavine Chilaquiles rojos:

koruzni čips
5 rdečih paradižnikov
pol čebule
česen
koriander
150 g belega sira
sol

Navodila za pripravo Frojiles:

Narežeš čebulo in česen ter ju prepražiš. Ko porumenita dodaš na koščke narezano klobaso in slanino. Kasneje dodaš še fižol. Nato prepražene sestavine spasiraš s paličnim mešalnikom in dodaš maslo. Po potrebi soliš. Če je jed pregosta priliješ malce vode

Navodila za pripravo Chilaquiles rojos:

Narežeš čebulo in česen ter ju prepražiš. Ko porumenita dodaš na koščke narezane paradižnike. Kuhaš toliko časa, da se ti razpustijo. Nato omako spasiraš s paličnim mešalnikom in rahlo soliš.

Koruzni čips razporediš po večjem krožniku. Čips poliješ s paradižnikovo omako in potreseš z belim sirom ter nasesekljanim koriandrom. Jed postrežeš skupaj s frijoles.

Recept za Capirotada

Sestavine:

500 g starega kruha
150 g mandeljev
150 g rozin
150 g pinjol
turški med
vanilijev strok
agavin sirup
3 skodelice mleka
maslo
3 jajca

Navodila za pripravo:

Star kruh narežeš na rezine. Lahko ga popečeš na maslu. Mleko z vanilijevim strokom (mi smo dodali kar vanilijevo esenco) zavreš. Mleko osladiš z agavinim sirupom. Mandlje, pinjole, turški med nasekljaš. Rumenjake zmešaš z nekaj žlicami mleka. Pekač namažeš z maslom. Na dno pekača zložiš rezine kruha, ki jih namočiš z mlekom. Nato rezine premažeš z rumenjakom ter potreseš z mandlji, rozinami in pinjolami. Čez položiš rezine kruha, ki jih ponovno namočiš z vanilijevim mlekom ter potreseš z mandlji, rozinami in pinjolami. Pečeš 30 minut na 180 º C. Ko se sladica shladi, jo razrežeš in ponudiš s sladko smetano.

Skupinska slika

Barbara Jagodic

(Skupno 213 obiskov, današnjih obiskov 5)