Poljska 2017

OŠ Horjul ERASMUS+ na Poljskem

V tednu od 7. do 13. maja 2017 se je pet učenk in učenec OŠ Horjul, ki sodelujejo v mednarodnem projektu Erasmus+, odpravilo na Poljsko, kjer so predstavljali Slovenijo.

V nedeljo, 7. 5., zjutraj se je druščina (Julia Slovša, Neža Končan, Iza Lesjak, Polona Krušič, Maša Prebil in Jaka Kozjek) skupaj s spremljevalkama Matejo Istenič in Majo Rebolj zbrala na Letališču Jožeta Pučnika. S postankom v Münchenu so prispeli na končni cilj v Gdansk in se nastanili v hostlu Opo. Preostanek dneva je bil namenjen počitku in spoznavanju ostalih predstavnikov drugih partnerskih šol iz Italije, Nemčije, Švedske in Walesa.

V naslednjih dveh dneh so sledili ogledi znamenitosti v obalnih mestih Gdansk, Gdynia in Sopot. Ves čas so imeli učenci možnost, da so se družili s svojimi vrstniki iz drugih držav in se pogovarjali v angleščini.

V poznem popoldnevu tretjega dne so se učenci odpravili v Bydgoszcz. Tam so prispeli pred gimnazijo št. 5, šolo, ki je organizirala to izmenjavo, in spoznali svoje gostitelje. Nastanili so se pri družinah svojih gostiteljev, ki so jih toplo sprejele.

Naslednje jutro so se dobili v gimnaziji, kjer so se prvo uro udeležili ure jezikov. Za tem so se odpravili k županji, ki jih je toplo sprejela. Nato so se odpravili na sprehod po mestu Bydgoszcz. Ogledali so si znamenitosti mesta in se družili z novimi prijatelji. Po kosilu so se napotili na izlet z ladjico po reki. Preostanek dneva so preživeli s svojimi gostitelji in na ta način spoznavali nekatere njihove vsakodnevne običaje.

V četrtek so imeli v šoli uro kemije ali fizike. Ker projekt želi učence naučiti o varstvu narave, so se zato odpravili na ekološki ogled v ProNaturo, center, kjer na okolju prijazen način predelujejo odpadke. Sledilo je slastno kosilo in nato še sprehod po največjem urbanem parku v Evropi, Myslecinek.

Naslednji dan je na šoli potekal evropski dan, športne igre in nato še ura poljščine. Zelo zabavno se je bilo naučiti tega tujega jezika, ki je našemu malo podoben, a vseeno zelo drugačen. Sledilo je še skupinsko fotografiranje in nato še zadnje popoldne s svojimi gostitelji. Prvi so jih že zvečer zapustili predstavniki Walesa in Švedske.

Zadnje jutro so se vsi predstavniki zbrali pred šolo in se stežka poslovili. Okoli devete ure zvečer so učenci obogateni z novo izkušnjo in pa predvsem z novimi prijatelji vrnili v Slovenijo. V spominu jim bo najbolj ostalo druženje, smeh, veselje in spoznavanje novih prijateljev in novih kultur. Vsi bodo seveda ostali v stiku tudi s svojimi gostitelji, ki so jim zelo hvaležni za gostoljubje.

Julia, Iza, Neža, Maša, Polona in Jaka

 

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)