Slovenija 2016

GOSTOVANJE TUJIH ŠOL V HORJULU

Drugi teden v oktobru je bil za našo šolo prav poseben. Obiskali so nas učitelji in učenci iz naših partnerskih šol iz Nemčije, Walesa, Italije, s Poljske in Švedske. Poleg druženja je bila to izvrstna priložnost, da smo lahko našim gostom pokazali lepote naše dežele.

Prve tri dni smo preživeli na obali v družbi še nekaterih učencev naše šole. Skupaj smo raziskovali Piran in si ogledali Lipico, Postojnsko jamo in Predjamski grad. V sredo, po obisku Bleda in prestolnice, smo zvečer prispeli v Horjul. Gostujoči učenci so se naselili h gostiteljskim družinam, ki so jih toplo sprejele. Četrtek in petek smo preživeli v Horjulu. Obiskali smo Občino Horjul, kjer nas je sprejel gospod župan Janko Prebil, v šoli pa so naši učenci pripravili prireditev, na kateri so lahko pokazali marsikatere svoje talente ter predstavili drobce naše kulturne dediščine.

Večino časa so učenci opravljali naloge povezane s temo našega projekta, predstavljali svoje ugotovitve in pripravljali prispevke ter izdelke. Kljub mnogim nalogam, ki so jih morali opraviti, smo imeli možnost za sprehod po domačem kraju, ko so jim domači učenci razkazali Horjul, in za okusno kosilo na Korenu, kjer so imeli možnost poskusiti tudi slovenske domače jedi.

Izjemno pester in razgiban teden se je zaključil z jesenskim plesom v petek zvečer, ko so se učenci še zadnjič skupaj poveselili in se poslovili, saj so v soboto vsi odpotovali domov. Ves teden je bil izjemna izkušnja, tako za učitelje kot za učence, tako za goste kot za domače.

Najdragocenejši so verjetno tisti trenutki in tiste podrobnosti, ki jih je težko opisati, nasmehi, pričakovanja, pogledi predvsem pa prijateljstva, pogovori in doživetja, ki ostanejo v spominu.

Sonja Videčnik, koordinatorica

predstavniki Nemčije na železniški postaji v Ljubljani

pred vhodom v kobilarna Lipica

v Lipici

pred Postojnsko jamo

pred Predjamskim gradom

predstavniki Nemčije

predstavnice Poljske

projektno delo

italijanske učenke predstavijo svoje ugotovitve

valižanske učenke predstavijo svoje ugotovitve

Švedske učenke predstavijo svoje ugotovitve

zatopljeni v delo

na poti k županu

topel sprejem pri županu

predstavniki s Švedske in župan

na šolski proslavi

ravnateljev govor na šolski proslavi

folklora se predstavi

kosilo na Koreni

slastna pojedina po slovensko

priprave na ples

Makarena

plesno tekmovanje

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)