2021/22

Lovilec – tehniški dan v prvem razredu

Zunaj so naletavale drobne snežinke. Tiho so sedale na tla in nas čakale.  Čakale, da pridemo.

Prvošolci smo jih opazili, a naše delo v učilnici je bilo bolj zanimivo, zato nas tokrat niso premotile. Naša učilnica je bila podobna delavnici. Mizice smo zaščiti s časopisnim papirjem, nanje pripravili škarjice, lepilo, vrvice in odpadne materiale, ki smo jih zbirali do tega dne. Kartonske tulce smo oblekli v barvni papir, nastale so živali odprtih ust. Nanje smo namestili vrvico, na katero smo dodali vabo iz jogurtovega pokrovčka.  Naše živali so lovile  vabe. Rekli smo jim lovilec. Zanimalo nas je, kako deluje lovilec. Preizkušali smo loviti vabe na različno dolgih vrvicah.  

Lovilce smo odnesli domov. Zdaj so to naša igrača za deževen ali snežen dan.

O, saj res. Zdaj gremo potipat snežinke in raziskovat, kako se obnašajo v naših rokah.

Zapisali razredničarki prvih razredov Mojca Potrebuješ  in Irena Čadež.


Pozabljena oblačila so dobila novega lastnika

V novo šolsko leto smo tako učenci kot učitelji vstopili polni novega elana, novih načrtov in zamisli. Med sprehodom po šolskem hodniku razredne stopnje, kjer so postavljene garderobne omarice, se nam je porodila zamisel, da bi oblačila, ki dalj časa samevajo v škatlah za pozabljena oblačila, podarili dobrodelni organizaciji. Ideja je k sodelovanju pritegnila tudi čistilke, ki so se nam pridružile v akciji in so dodale še pozabljena oblačila starejših otrok, jih skrbno oprale in zložile, mi pa smo poskrbeli, da bodo prišla v prave roke. Podarili smo jih Karitasu iz Trnovega v Ljubljani.


Tradicionalni slovenski zajtrk v 5.b

Vsak 3. petek v mesecu novembru po šolah pripravljamo tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnjega, ki je potekal pod geslom Zajtrk s sadjem – super dan, smo v 5.b razredu na tehniškem dnevu pripravili že v sredo, 17. 11. 2021. Dan dejavnosti je potekal na daljavo, saj so bili učenci v tem tednu v karanteni.  Samostojno delo je bilo usmerjeno v raziskovanje vsebin o kruhu, medu in mleku. Učenci so svoje znanje in novo pridobljena znanja medpredmetno povezali. Tako so nastali slikarski izdelki, utrjevali so angleško besedišče in razmišljali o sestavi zdravih obrokov, ki temeljijo na pretežno lokalno pridelani hrani ter izdelali miselne vzorce na izbrano temo (kruh, mleko ali med). V petek pa so se učenci tradicionalnemu slovenskemu zajtrku pridružili v živo in moramo priznati, da je bil zajtrk odličen.

 Alenka Krušič, razredničarka


Izdelki iz naravnih materialov v prvem razredu

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo.
(Joseph Haydn)

»Jesen nam je usula barvito listje. Res lepo se vrti v vetru, se leskeče in buri navihano domišljijo. Otroci hitijo, da ga ulovijo. Otroci opazijo še plodove in jih nabirajo. Le kaj bi lahko bilo to? Iz storžka kuka miška. Pa kuža in muca. Če storžku dodamo kostanjček, želod s kapico in drobna listka, se lahko pogovarjamo z zajčkom.«

Učenci prvih razredov so v začetku novembra v šolo prinesli plodove, ki so jih našli na poti po gozdu in polju. Zložili so jih na šolske mize in se ob njih pogovarjali o znanih dejstvih, o drevesnih vrstah, o poimenovanjih. Razmišljali so, kaj bi nastalo, če bi skupaj spojili nekaj plodov. Z veliko otroške domišljije so nastajale različne konstrukcije. V razredu so se znašli metulji, helikopterji, vozila, kužki in ostale živali. Nastala je razstava izdelkov iz naravnih materialov, ob kateri so se nam spočile oči in   jo delimo še z vami.

Zapisali razredničarki prvih razredov Mojca in Irena.

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 6)