Knjižni potep po Ljubljani

V torek, 21. 12. 2021, smo se z učenkami, ki obiskujejo knjižničarski krožek, odpravile na knjižni potep po Ljubljani. Sprva je bilo mišljeno, da bi obiskale knjižni sejem, vendar je bil žal odpovedan zaradi znanih razmer.

Zelo smo bile vesele, da nas je v zadnjem hipu lahko sprejel g. Andrej Ilc, ki je urednik – vodja uredništva leposlovja v založbi Mladinska knjiga – založba. Najprej nas je sprejel v največji slovenski knjigarni Konzorcij, kjer se je vse bleščalo od novih knjižnih platnic, in vrvelo od predprazničnih kupcev, ki so mnenja, da je knjiga še vedno najlepše darilo J. Tudi me smo se strinjale z njimi.

Pregledale smo novo knjižno ponudbo in s pomočjo aplikacije mCobiss poskenirale nekaj črtnih kod in si jih pospravile na virtualno knjižno polico. Ta izbor bo prišel prav pri naročanju novih knjig za šolsko knjižnico.

Imele smo privilegij vstopiti v založbo, kjer nastajajo knjige. G. Ilc nam je povedal kup zgodbic o tem, kako si je izmislil ime za kapitana Gatnika; da je bil prepričan, da Kristina Brenkova ni resnična oseba, ampak vilinsko bitje; kako je vesel, da izdajajo tudi stripe, kjer zanalašč mrgoli jezikovnih napak, so pa strašno ustvarjalne … Ga. Tanja Komadina, likovna urednica, pa nam je razložila, kako pripravlja likovno podobo knjig. Lahko smo videle originalne ilustracije nekaterih naših najboljših ilustratorjev.

Ker po mnenju g. Ilca iz založbe ne smeš praznih rok, smo dobili kupček knjig v dar. Najlepša hvala, g. Ilc!

Obisk smo zaokrožile s sprehodom po praznični Ljubljani in hitrim obiskom galerije Kresija, kjer smo si ogledale razstavo o galskem stripovskem junaku Asterixu.

»Še kdaj bi šle na tak izlet!« smo si bile enotne.

Upam, da so učenke začutile navdušenje soustvarjalcev knjig, ki so nam predstavili pot od avtorja do bralca, in strast, ki jo gojijo do svojih poklicev.

zapisala Polona Končar

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost