POHOD 5. A IN 5. B RAZREDA NA PLANINO NAD VRHNIKO

V sredo, 21. 9. 2022 so učenci 5. razreda imeli prvi športni dan. Odšli so na pohod na Planino nad Vrhniko. Datum dneva dejavnosti ni bil izbran naključno, saj je sovpadal s tednom Evropske mobilnosti, ki je potekal od 19. do 22. 9. 2022.

Nekaj čez 8.00 zjutraj smo se z učenci zbrali v matični učilnici. Pogovorili smo se o varni hoji v hribe, primerni opremi ter pravilih obnašanja, če gremo v naravo, kjer smo le gostje in ne gostitelji. Nato smo skupaj ugotovili, da če gremo do vznožja hriba z avtobusom in ne vsak posebej z lastnim avtomobilom, je naš ogljični odtis manjši. Kar pomeni, da kadar uporabljamo javna prevozna sredstva s tem pomagamo naravi in vsem prebivalcem zemlje. Prispevamo majhen delček temu, da se naš planet izogne naraščajočemu globalnemu segrevanju.

Vožnja z avtobusom do Vrhnike je bila kratka. Izstopili smo v hladno in megleno jutro, po petnajstih minutah hoje v gosjem redu, je bil čas za malico ter zdrave prigrizke. Sledil je zmerni breg po poti »mimo bukve«, kjer smo imeli dva kratka postanka za odžejanje in slačenje že pretoplih oblačil. Deležni smo bili vedno večjega števila sončnih žarkov. Do vrha smo hodili eno uro in petnajst minut, kjer nas je pričakalo jasno nebo ter širni razgled po Ljubljanskem barju vse do Ljubljanskega gradu ter Kamniško-Savinjskih Alp. Z nekaterimi učenci smo se povzpeli tudi na razgledni stolp, od koder smo poiskali naše domače kraje: Horjul, Zaklanec, Podolnico. Na njem se nismo predolgo zadrževali, kljub soncu nas je preveč ohlajal veter.

Čas druženja na vrhu je zelo hitro minil, veliko smo se pogovarjali in preizkusili svoje gibalne spretnosti na zanimivih, plezalnih igralih. Sestopili smo po isti poti, spremljajo nas je lastno petje in zadovoljstvo ob spoznanju, da smo čisti vsi, brez težav prišli do vrha.

Vodja športnega dne, Helena Leskovec

(Skupno 365 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost