Zdrave praznične jedi ter skrb za zdravje v prazničnem času

Na naši EKO šoli se zavedamo, da tudi v tem prazničnem času ne smemo pozabiti na zdravje in dobro počutje. Tudi pred in med prazniki lahko jemo dobro in zdravo. Strnili smo nekaj kratkih in učinkovitih nasvetov za prijetnejše (za telo) in bolj zdrave praznike.

NASVETI:

ostanite aktivni

  • nikar ne nehajte migati samo zato, ker so prazniki in ker vsi okoli vas lenarijo in se predajajo hrani, izkoristite proste dni za trening, morda poskusite celo kaj novega, zjutraj dolg pohod ali tek, osvojite kakšen hrib, pojdite drsat ali smučat.

dovolj spanja

  • pomanjkanje spanja vodi k slabim odločitvam in izogibanju aktivnostim, s ponočevanjem nikar ne pretiravajte, saj boste tako hormone spravili iz ravnovesja, zmešali si boste metabolizem in hitro se vam bo vse skupaj poznalo na teži.
  • skrbite za svoje fizično in psihično stanje ter si vsako noč privoščite vsaj sedem ur spanja.

manj je več

  • velikost porcij je najpomembnejša, ko govorimo o božičnih dobrotah, izberite manjše krožnike, da bodo vaši možgani zaznali, da imajo pred seboj dovolj
  • drugi korak je: jejte počasi in vse prežvečite, tako bodo vaši možgani imeli dovolj časa, da dojamejo, da so siti, tako se ne boste prenajedli.
  •  ostanite hidrirani
  • ko padete ven iz rutine, hitro pozabite tudi na redno pitje vode, imejte v glavi, da morate na dan spiti vsaj dva litra vode, dodajte vodi še limono ali limete, kos pomaranče
  • jedi naj bodo pisanih barv, da bo na krožniku privlačen izgled
  • ne kupujte in ne pripravljajte vsega zadnji trenutek
  • praznična miza naj bo lepo okrašena
  • v kozarce si nalijte malo in pijte dolgo

Ideja/recept za zdrave praznične kolačke

Sestavine

  • 240 g bele pirine moke
  • 1 1/2 čajne žličke mletega ingverja
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 240 ml rastlinskega mleka
  • 170 g medu ali javorjevega sirupa
  • 125 g jabolčne čežane
  • 2 jušni žlici olivnega ali kokosovega olja

Polnilo za sredico

100 g mandljevega masla

4 jušne žlice kokosovega olja

Glazura

200 ml veganske smetane za stepanje

1 čajna žlička vanilije

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj celzija in pripravite maso.

V veliki skledi zmešajte moko, ingver, cimet, muškatni orešček, klinčke, pecilni prašek in sodo bikarbono.

V drugi skledi zmešajte vse mokre sestavine – med, rastlinsko mleko, jabolčno čežano in olje. Nežno vmešajte mokre sestavine v suhe. Mešajte tako dolgo, da se masa poenoti in izginejo lise suhih sestavin.

Uporabite zajemalko in napolnite modelčke za peko do približno dveh tretjin višine. Postavite jih v pečico in pecite 25 minut oziroma dokler ob testu z zobotrebcem ne izvlečete čistega zobotrebca.

Modelčke vzemite iz pečice in pustite, da se hladijo vsaj 15 minut. Nato kolačke prenesite na rešetko za hlajenje, da se popolnoma ohladijo, preden jih okrasite.

V skledi zmešajte mandljevo maslo s kokosovim oljem. V kolačkih izdolbite sredice in vdolbine napolnite z mandljevim polnilom.

Nato v skledi stepite smetano in ji vmešajte vanilijo. Napolnite vrečko z izbrano okrasno konico za glazuro in jo nanesite na vsak kolaček. Okrasite z mini medenjaki.

Želim vam zdravo novo leto 2023.

Tanja Bergant

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost