2022/23

Ob tednu otroka: Skupaj nam je dobro – izdelava igrače v 1. razredu

Osrednja tema letošnjega tedna otroka je »Skupaj se imamo dobro«. Tudi na OŠ Horjul smo poskrbeli, da nam je bilo v tednu otroka posebej lepo.

Prvošolska jutra se začenjamo s pravljico. Zberemo se v krogu, si prižgemo svečko in uživamo ob lepih zgodbah. V tednu otroka so bile zgodbe po izbiri otrok in ob pripovedovanju otrok. Oj, kako dobri pripovedovalci so otroci!

Več časa smo ob tednu otroka namenili najpomembnejšemu dejavniku otroškega razvoja: igri. Prvošolci smo si iz odrabljenih kartonskih rolic, volne in odrabljenega pokrovčka s kosmičev  izdelali svojo igračo. Rekli smo ji lovilec. Lovilci so nastajali v podobah različnih živali: riba, žaba, kuža, … Dobro smo jih preizkusili in se zabavali ob lovljenju vabe v »usta«.

Na šolskem igrišču smo se igrali zabavne štafetne igre.

Teden otroka je mimo, a naši lovilci so del naše vsakdanje igre in preizkušanja spretnosti. Vsak dan si lahko vzamemo čas, da nam je skupaj lepo.

Učenci 1. a in 1. b z učiteljicama Mojco P. in Ireno Č.


RECIKLIRANA KUHARIJA DRUGIČ – ID ŠPIK 2 IN ŠPIK 3: PEČENA JABOLKA Z OREHI

Nadaljujemo z izvajanjem dejavnosti projekta Eko šole Hrana ni za tjavendan.

Hišnik Rafko je obral jabolka, ki rastejo ob šoli. Nekaj jabolk je ostalo od malice. Kuharice vedno prijazno pripravijo vse ostale sestavine, ki jih še potrebujemo za delo. Odločili smo se šolska, domača jabolka in med iz šolskega čebelnjaka uporabiti za sladico. 


Vsak učenec je olupil vsaj eno jabolko. Urili smo finomotorične spretnosti. Narezali smo jabolka na drobne kockice in jih popekli na maslu. Dodali med in cimet. Zraven smo postregli kepico orehove mase. Mletim orehom smo dodali suho sadje, med in sladko smetano. Učenci ŠPIK 3 so napolnili jabolka z orehovo maso. Le-ta smo potem spekli v pečici.


Tudi poskusili smo našo zdravo sladico in bili zadovoljni z okusom. Večina otrok je to poskusila prvič. Bilo nam je všeč.

Tanja Bergant


Podnebni tek Čas se izTeka (utrinki)

V sklopu programa Ekošola in Evropski teden športa smo v petek, 23. 9. 2022, ko praznujemo državni praznik Dan slovenskega športa, na naši šoli izvedli Podnebni tek “Čas se izTEKa”. 

Štafetno palico, ki smo jo izdelali sami, smo simbolično predali vsi oddelki razredne stopnje. Ob predaji smo se slavnostno zavezali, da bomo za naš planet Zemlja skrbeli po naših najboljših močeh za boljši jutri in se v mislih zahvali slovenskim vrhunskim športnikom, da tako zavzeto in uspešno predstavljajo Slovenijo v svetu. Nekaj utrinkov pa si lahko ogledate na slikah.


RECIKLIRANA KUHARIJA IN INTERESNA DEJAVNOSTI ŠPIK (šport, pravljice, igra, kuhanje)

Osveščeni o tem, da hrane ne mečemo stran, smo začeli s kuhanjem v namen, da predelamo hrano, ki nam je ostala od kosila.

Vključeni smo v projekt Hrana ni za tjavendan in v okviru le-tega smo se odločili tudi za »Reciklirano kuharijo«. Včeraj, 28.9. 2022, smo imeli prvo kuhanje s tem namenom.

Kuharice iz naše kuhinje so nam prijazno odstopile hrano, ki je ostala od kosila prejšnji dan.

Učenci drugih razredov, ki so vključeni v interesno dejavnost, so naredili Mesno zelenjavni narastek (riž, nekaj piščančjega mesa, zelenjava iz juhe, dodali smo še jajca, smetano, začimbe, vse zelo natančno narezali in zložili v pekač).

Učenci tretjih razredov so naredili Riževo slivove kroglice. Rižu smo dodali jajce, lanena semena, nekaj drobtin in smetane, cimet ter v sredino kroglice suho slivo. Kroglice smo panirali in na hitro popekli na maslu.

Učenci prvih razredov so za nagrado vsem (predvsem pa sebi J), spekli palačinke. Moramo se nagraditi za dobro delo.

29.9. obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane. Dejavnost pri ŠPIK-u ter naše aktivnosti na OŠ Horjul, s tem sovpadajo. Seveda se bomo preko celega leta trudili za čim manj zavržene hrane, poskrbeli za zdrave in uravnotežene obroke, za gibanje in za vnos dovolj tekočine.

Tanja Bergant, mentor ID ŠPIK, koordinator projekta Hrana ni za tjavendan (Eko šola)


Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah in odpadni hrani

29. september je Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. V OŠ Horjul se zavedamo, da lahko pripomoremo k zmanjšanju izgub hrane in odpadne hrane in prispevamo k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažimo podnebne spremembe ter podpremo prehransko varnost.

»Po raziskavah Evropske komisije se kar 10 odstotkov vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo ali razumejo, kaj pomenijo datumi uporabe na živilih.«

Pogovarjamo se o predelavi hrane, razmišljamo o dejanjih, s katerimi pripomoremo, da bi bilo zavržene hrane čim manj ali sploh ne, pišemo nakupovalne sezname, skrbimo za red v hladilniku, trudimo se zmanjšati obroke, zamrznemo odvečno, neporabljeno hrano, varčujemo z denarjem in kupujemo manj.

Del razrednih ur bomo namenili temi zavržene hrane in skušali uvesti domače prehranske dnevnike, vse za čim manj odpadne hrane.

Koordinator projekta Hrana ni za tjavendan, Tanja Bergant


POHOD 5. A IN 5. B RAZREDA NA PLANINO NAD VRHNIKO

V sredo, 21. 9. 2022 so učenci 5. razreda imeli prvi športni dan. Odšli so na pohod na Planino nad Vrhniko. Datum dneva dejavnosti ni bil izbran naključno, saj je sovpadal s tednom Evropske mobilnosti, ki je potekal od 19. do 22. 9. 2022.

Nekaj čez 8.00 zjutraj smo se z učenci zbrali v matični učilnici. Pogovorili smo se o varni hoji v hribe, primerni opremi ter pravilih obnašanja, če gremo v naravo, kjer smo le gostje in ne gostitelji. Nato smo skupaj ugotovili, da če gremo do vznožja hriba z avtobusom in ne vsak posebej z lastnim avtomobilom, je naš ogljični odtis manjši. Kar pomeni, da kadar uporabljamo javna prevozna sredstva s tem pomagamo naravi in vsem prebivalcem zemlje. Prispevamo majhen delček temu, da se naš planet izogne naraščajočemu globalnemu segrevanju.

Vožnja z avtobusom do Vrhnike je bila kratka. Izstopili smo v hladno in megleno jutro, po petnajstih minutah hoje v gosjem redu, je bil čas za malico ter zdrave prigrizke. Sledil je zmerni breg po poti »mimo bukve«, kjer smo imeli dva kratka postanka za odžejanje in slačenje že pretoplih oblačil. Deležni smo bili vedno večjega števila sončnih žarkov. Do vrha smo hodili eno uro in petnajst minut, kjer nas je pričakalo jasno nebo ter širni razgled po Ljubljanskem barju vse do Ljubljanskega gradu ter Kamniško-Savinjskih Alp. Z nekaterimi učenci smo se povzpeli tudi na razgledni stolp, od koder smo poiskali naše domače kraje: Horjul, Zaklanec, Podolnico. Na njem se nismo predolgo zadrževali, kljub soncu nas je preveč ohlajal veter.

Čas druženja na vrhu je zelo hitro minil, veliko smo se pogovarjali in preizkusili svoje gibalne spretnosti na zanimivih, plezalnih igralih. Sestopili smo po isti poti, spremljajo nas je lastno petje in zadovoljstvo ob spoznanju, da smo čisti vsi, brez težav prišli do vrha.

Vodja športnega dne, Helena Leskovec

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 2)