Leposlovje za odrasle

AVTORNASLOVMISEL
Appanah N.Annina porokaPrvoosebna pripoved nesamozavestne pisateljice in samohranilke Sonie, ki v svojih zgodnjih 40-ih med mukotrpnimi pripravami na hčerino poroko obuja spomine in doživi »tisti« dogodek, ki si ga res zasluži. Obvezno čtivo za vse mame s hčerami in hčere z mamami. Zelo ZA!
Backman F.Mi smo medvediKnjiga je poklon vsem športnikom za vse, kar v svojih športnih karierah naredijo za okolje, v katerem delujejo. In morda imata glasba in šport več skupnega, kot ste si mislili.
Bonnier J.Helikopterski ropZanimivo in privlačno napisana knjiga, ki temelji na resničnih dogodkih – predstavlja sproščujoče branje.
Carter C.Zli umPisatelj in kazenski psiholog Chris Carter se nedvomno spozna na pisanje najsrhljivejših trilerjev o serijskih morilcih. Njegov detektiv Robert Hunter jih lovi.
Cognetti P.Osem goraTa knjiga mi je bila najbolj všeč in jo zelo priporočam.
Cognetti P.Osem goràOsem gorà je zame ena najlepših/boljših knjig, ki opisuje evropski alpski prostor in njegove izzive konec 20. stoletja.
Demšar A.Olje na balkonuMarta K. nekega jutra najde zdravnika, pri katerem čisti, zvrnjeno sedečega na stolu sredi kuhinje, pod njim pa sta se iz prerezanih zapestij natekli že dve luži krvi. Osumljencev in možnih krivcev je dovolj, tako da se Vrenk (ta pri policiji uživa status nekakšnega umetnika, specialista za detajle in moža z intuicijo, ki jo še poudarja diploma iz psihologije) in njegov mladi pripravnik Marko Breznik brez odlašanja lotita preiskovanja in pred nas stopi sveža kriminalka, ki vas ne izpusti do zadnje strani.
Dicker J.Knjiga o Baltimorskih»Nehaj s to dramo, Marcus. Ni bila ena drama, ampak jih je bilo več. Drama tvoje tete, bratrancev. Drama mojega življenja. Bile so drame, prišle bodo nove in vseeno bo treba živeti naprej. Drame so neizogibne. Pravzaprav niso zelo pomembne. Šteje le način, kako jih prebrodimo. Ti svoje drame ne boš prebrodil, če se boš izogibal zahvalnemu dnevu. Nehati moraš, Marcus. Imaš starše, prijatelje. Hočem, da začneš spet praznovati zahvalni dan. Obljubi mi.«
Gilbert E.Pečat stvarjenjaŽivljenje je pustolovščina.
Giordano P.V času epidemije “Lažne vesti se širijo kot epidemije. Za preučevanje tega, kako se raznašajo med ljudmi, uporabljamo iste modele, in tudi pri tem se delimo na dovzetne, okužene in odstranjene. Bolj ko nas informacija plaši, pretresa ali jezi, bolj dovzetni smo zanjo.”
Golob T.JezeroTaras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?
Golob T.Leninov parkV majhnem parku sredi Ljubljane odkrijejo truplo ženske, ustreljene v glavo. Dan kasneje na enak način umre moški na Metelkovi. Sta umora povezana? Ljubljana se kuha v vročinskem valu, v Sloveniji se po volitvah vzpostavlja nova oblast, Taras Birsa pa ima že brez tega dovolj svojih težav.
Golob T.Dolina rožV spalnici dve prerešetani trupli, v dnevni sobi še tretje. Je mlado ženo in njenega ljubimca ustrelil prevarani in nekaj desetletij starejši mož, ki je nato sodil še sebi, ali pa …?
Golob T.Virus»Življenje je lepo. Življenje je lahko lepo. Potreboval je pol stoletja, da je to dojel, ampak bolje pozno kot nikoli. Življenje je lepo, če imaš nekaj sreče in se ne rodiš v Alepu ali Mogadišu ali v kakšnem kraju na zemeljski obli, kjer je poleti plus petdeset in pozimi minus sto. Življenje je lepo, če znižaš kriterije. Pomislil je na tisto, da je sreča odsotnost bolečine, in, ja, potipal je komolec, je nekaj na tem. Nič. Iztegnil je roko in jo pokrčil. Še zmeraj nič. Neverjetno! Tudi hrbet oziroma ves trup je bil skoraj v redu. Da ni tako, kot je bilo, je opazil samo pri nekaterih gibih, recimo, kadar se je v avtomobilu obrnil, da bi pobral kaj z zadnjih sedežev, takrat je zabolelo. Ali pa če se je z odkašljevanjem skušal znebiti svinjarije ki se mu je nabrala v pljučih. Nič takega, kar se ne bi dalo odpraviti z vajami in nekaj potrpljenja. Ali takega, kar se ne bi dalo prenesti. Lahko je tekal, kolesaril … Nekoliko počasneje kot pri tridesetih, ampak kdo pa meri? In tudi če bi, kaj pa je pet minut počasneje pri eni uri in osemsto višinskih metrih? Sploh pa, če se pravilno pogleda, je vsak dan, ne glede na to, kako hitro je tekel, postavljal svoj dnevni svetovni osebni rekord. Nihče na svetu, ki bi mu bilo dano ime tako kot njemu (in bi bil dejansko on), ni tisti dan tiste razdalje pretekel hitreje kot on (in ne kdo drug z istim imenom).«
Gradišnik / Ješe B.Kodrlajsasti pitonZgodba slovenske (ljubljanske) narkomanske scene me je pritegnila zaradi slikovitih opisov dogajanja. Zamislila sem se nad bedo, ki jo tak način življenja povzroči. In to tukaj in zdaj. Neverjetno.
Higgins Clark M.Deklici v modremZgodba o ugrabljenih dvojčicah Kelly in Kathy, ki prav posebej poudarja izjemno vez, ki obstaja med enojajčnimi dvojčki.
Holt V.MaškaradaZgodba pripoveduje o Suewellyn Matelandovi, ki ji ni z rožicami postlano. Nezakonska hči mora za zmeraj zapustiti dom svojih prednikov, lepo graščino, nad katero so se nakopičili sami črni oblaki.Potem, ko ostane sirota, ni zanjo nebene druge poti, kakor da se odloči za nevarno maškarado.
Hotakainen K.Zakon naraveSkandinavci zmorejo stvari predstaviti na zelo zanimiv način (ni pa to lahkotno branje).
Houellebecq M.SerotoninSerotonin je tipičen houellebecqovski roman. Njegov protagonist je odtujeni moški srednjih let, ki ga zaznamujejo izpraznjeni odnosi z ženskami, njegova intimna eksistencialna zgodba pa je hkrati odskočna deska za pronicljivo družbeno analizo, ki deluje malone preroško.
Jeras R.TedenPri prevzemu največjega slovenskega farmacevtskega podjetja vrednega 2 milijarde EUR se zaplete. Umora je obtožen finančni svetovalec Peter Han, ki mora v enem tednu na relaciji Benetke – Ljubljana – Novo mesto – Gorica – Piran razrešiti zaroto, korupcijo in preskočiti druge ovire do resnice.
Kenda J.TransverzalaGospod Kenda je opisal dogodivščine in prigode, ki so se mu zgodile na slovenski transverzali – pohodniška pot, ki teče po celi Sloveniji. Poti sta dve, južna in severna, vendar ju lahko združimo v krožno pot. Obe se zaključita v Ankaranu. Jakob Kenda je hodil po vnaprej začrtani poti, s seboj je imel vse, kar na teki poti tudi potrebuješ. Opisal je svoja doživljanja poti ter ljudi, ki jih je pri tem srečal. Nekateri dogodki so zelo zabavni, pri branju odkrivamo Slovenijo bolj celostno. Močno je zaznati povezavo med ljudmi in pokrajino, v kateri živijo. Notranjci smo jo odnesli kar dobro, le medvedi na našem področju so ga nekoliko prestrašili. Na delu poti sta se mu pridružila tudi njegova otroka. Z nekaterimi poglavji sem se z lahkoto identificirala, vsaka taka pot daje priložnost za poglobitev in zbistritev lastnih misli. Nekaj sem jih opravila tudi sama: treking po Laponski z vzponom na najvišji švedski vrh, treking na goro Roraimo (Venezuela), iz Horjula peš na Triglav… itd.
Klančar A.Pozor(nost)! Za starše in učitelje»Nekoč bomo uvideli, da se računalniki, …., ne morejo kosati z učinkovitostjo človeškega bitja. … Ustvarjalnost se pojavi, ko iščemo nepričakovano in se dvignemo nad svoje izkušnje. Tega računalniki preprosto ne zmorejo.«
Klančar A.Vsi moji otroci in njihove mameAvtobiografski roma govori o delu z otroki s posebnimi potrebami in nudi oblike pomoči na osnovi gibanja, ki jih predstavi v poljudnem jeziku.
Kluun R.Pride ženska k zdravnikuProvokativen roman o ljubezni in nezvestobi. Nemiren premislek o življenju in smrti. Izviren vodnik po Amsterdamu in nogometu.
Krečič J.Knjiga drugihSte že prebrali knjigo o knjigi, ki si jo vsi samo podajajo, prebere pa je nihče? Pravo poletno branje! 
Krečič J.Ni drugeOd Petkovškovega nabrežja, cinizma in prikrosti, do osvabajajočega Hvara. Kdo je tista prava? Tista, s katero ti je enostavno naravno, udobno! Je le on(a), ni druge!
Kuipers A.Življenje na vratih hladilnika“Kako si želim, da bi imeli več časa, mami. To je v glavnem vse, kar želim povedati. Želim si, da bi imela več časa s tabo. Ampak vesela sem za čas, ki sva ga imeli. Resnično vesela. Ko se vrnem k očetu, bom pogledala album in se spet spominjala vsega skupaj.”
Larsson S.Moški, ki sovražijo ženskeMojstrsko ­prepletanje različnih zgodb daje vpogled v svet mračnih ­družinskih skrivnosti, v katerem gospodujejo moški, ki ­sovražijo ženske. ­Srhljivka je na Danskem po ­številu prodanih izvodov prehitela ­Sveto pismo.
Lévy M.Ona in onAmeriški arhitekt in britanska vzhajajoča filmska zvezda pretrgata pretekle vezi in se umakneta v mesto luči. Ali je prijateljstvo med moškim in žensko možno? Sveže napisan roman o odnosih.
Makarovič S.Luciferka“Zelo me zanimajo otroški odzivi na pravljice, ki jih slišijo. Nekateri so pretreseni in se poistovetijo z ubogo miško, drugi celo iskreno jočejo od sočutja. So pa tudi takšni, ki Sapramiški iskreno privoščijo nesrečo.” “Opazujem štiriletno punčko, medtem ko boža polža slinarja in mu šepeta: Ne boj se, nič ti ne bom storila. To je vilinski otrok.”
Mazzantini M.NovorojenVečkrat nagrajena priznana italijanska pisateljica je zgodbo zasnovala v času, ko so v svet (in v Rim, kjer živi z družino) prihajale grozljive novice o nasilju v Sarajevu, in ker je sama takrat pričakovala otroka, je veliko razmišljala o nosečih ženskah iz tistih krajev.
Mazzantini M.Ne premikaj seKirurgu Timoteu sporočijo, da je njegova hči na urgentnem oddelku, kamor so jo prepeljali po nesreči s skuterjem. Ob tej novici se v Timoteu prebudi spomin na mladostne dogodke in sam pri sebi začne hčeri pripovedovati zamolčano zgodbo svoje preteklosti.
McCullough C.Pesem ptic trnovk 1Knjiga, na podlagi katere so posneli kultno nadaljevanko, ki smo jo v 80.-letih spremljali prav vsi.
McCullough C.Pesem ptic trnovk 2Knjiga, na podlagi katere so posneli kultno nadaljevanko, ki smo jo v 80.-letih spremljali prav vsi.
Medeiros T.Nevesta in zverEna najlepših zgodb na temo lepotice in zveri vseh časov!
Möderndorfer V.Nihče več ne piše pisemVinko je mnenja, da si le v pismih ti – ti. Večkrat ga napišeš, vmes vržeš kak napol popisan list stran. In na koncu ostane le tisto, kar res misliš. Brez sprenevedanja. Zgodbe iz srednješolskih klopi, ki vplivajo na vse življenje.
Moyes J.Ob tebiRoman, ki vas počasi, a zanesljivo stisne za grlo in vam ne da miru niti po tem, ko ga preberete do konca.
Moyes J.Brez tebeKnjiga, ki te spodbudi, da ponovno najdeš smisel v življenju!
Owens D.Tam, kjer pojejo raki“Stala je na blatnem bregu jezera in šepetala verze Amande Hamilton: Ne podcenjuj srca. Sposobno je dejanj, ki jih um ne more doumeti. Srce čuti, a tudi narekuje. Kako sicer pojasniti pot, ki sem jo ubrala jaz, pot, ki si jo ubral ti, daljšo in težjo od vseh poti?”
Palombo A.Beneški violinist (Zgodba o Vivaldiju)Tako v veselju kot v bolečini moramo živeti najbolje kot lahko. Nikdar in nikoli ne bomo našli dovolj lepote v tem svetu, da bi nas zadovoljilo. Zato moramo ustvariti svojo in nikoli ne smemo nehati z ustvarjanjem.
Petrovec J.Karantena. Rim.“In če kaj vem o izobražencih, potem je to naslednje: izobraženci berejo in pišejo. Vmes tudi gledajo, poslušajo, tipajo – in tudi govorijo in uprizarjajo. Ampak temeljno je branje in pisanje. Aja, sem pozabil na razmišljanje? Kaj ni to samoumevni povezovalni člen med enim in drugim? Kdor samo bere, je pač samo bralec; kdor samo piše, je po navadi nevaren. Kdor pa niti ne bere niti ne piše, ampak samo »šera«, ja pa čisto navaden butelj.”
Rogers L.Partizanski kirurgAvtor knjige je Novozelandec, ki je imel željo, da bi pomagal partizanom s svojim kirurškim znanjem. Iz Italije je odšel na Vis, tam ostal nekaj časa, vendar je začutil, da ga bodo partizani na celini bolj potrebovali. Sredi noči je z majhnim čolnom odšel na celino, se počasi prebijal proti Bosni in pri tem videl vse vojne grozote ( požiganje, lakota, nenehni strah pred prihodnostjo, obup in stiske civilnega prebivalstva). Pot ga je vodila vse do Kočevskega Roga, kjer je operiral in oskrboval partizane v nemogočih razmerah. Občudoval je čistost in iskrenost partizanov, da bi domače ozemlje osvobodili nemške nadvlade. Zaničeval je politkomisarje, ki so ta boj običajnih partizanov oz. hostarjev, kakor si jim takrat rekli, razvrednotili ter mu povsod dodajali politično konotacijo.
Ruiz Zafón C.Senca vetraNajbolj od vseh me je prevzela knjiga Senca vetra. Preko prekrasne ubeseditve je prikazan preplet domišljije, ljubezni, strasti, umorov in skrivnosti. Zagotovo vredna tudi drugega branja.
Seek M.Hamurabijevi angeliV Zagrebu izgine Jare Westerlund, ki je zaposlen na finskem veleposlaništvu. Ker preiskava hrvaške policije, razen tega, da ugotovijo, da je Jaretu nekdo grozil, ne pripelje nikamor, se finsko ministrstvo za zunanje zadeve odloči, da na Hrvaško pošlje Daniela Kusimo, nekdanjega vojaka, in Anniko Lehto z ministrstva. Kmalu se izkaže, da izbira Daniela za to nalogo ni bila naključna in da vse poti vodijo k skupini Hamurabijevih angelov – tajni enoti, ki je med vojno na Balkanu v 90. obračunala z vojnimi zločinci in ji je pripadal tudi sam.
Shafak E.Čast»Ko postaneš oče, predvidevaš, da je tvoj otrok tvoj podaljšek. Navda te s ponosom, občutkom dosežka in ukoreninjenosti, dokler počasi, počasi ne spoznaš, da je otrok sebi lastna stvaritev. Držal se bo lastne usode, ne glede na to, kako močno si želiš, spodbujaš ali siliš, naj hodi po tvoji poti. V trenutku, ko je Adam dojel resnico, si ni mogel kaj, da se ne bi počutil ogoljufanega, premaganega. On se kot najstnik ni tako vedel. Poslušal je Baba, vedno spoštljiv, vedno ubogljiv. Če bi le vedel, da ima krila in da je druge vrste, bi tudi on lahko letel. A zdaj je prepozno. Svobodo, ki si je sam ni zagotovil od očeta, je njegov otrok od njega zahteval.«
Shors J.Pod marmornim nebomZgodba nas povleče v začetek sedemnajstega stoletja, v razkošje cesarske Indije, ko je nastajal slavni mavzolej ljubezni – Tadž Mahal in so se širile prepovedane iskrice med mlado princeso Džahanaro in velikim arhitektom.
Simoniti V.Ivana pred morjemPomembno je, da smo iskreni do sebe.
Slimani L.Uspavanka “Življenje je postalo zaporedje nalog, obveznosti, ki jih je treba izpolniti, sestankov, ki jih ne gre zamuditi. Myriam in Paul sta zasuta z delom. Rada to ponavljata, kot da bi bila izčrpanost znanilka uspeha. Življenje ju prehiteva, komaj da utegneta spati, kaj šele o čem premisliti.”
Steel D.HišaZgodba o tveganju, sprejemanju darov življenja in upanju, o pogumni odločitvi mlade odvetnice, ki si upa zaživeti svoje sanje.
Strayed C.DivjaPot do védenja, da zna, da zmore in da se splača živeti, je prelila v doživeto in duhovito pripoved, ki jemlje dih, navdaja s spoštovanjem in kar kliče k temu, da bi podobno pustolovščino doživeli tudi sami.
Svetel A.Dobra družba: zgodbe o prevozihNeznanci, ki prihajajo iz bolj ali manj različnih življenj, imajo za kratek čas vsaj skupni cilj. A na vožnji do tja jih čakajo še priložnosti in izzivi, hipna zbliževanja in razhajanja, predvsem pa tišine, ki jih je treba nekako zapolniti, in premolki, ki o njih razkrijejo še največ.
Svit B.Nove definicije ljubezni»Samo da je že skoraj noč in bo treba prižgati luči, če se bosta hotela videti. In nenadoma, ne da bi dobro vedel zakaj − zaradi tega, kar je pravkar izrekla, zaradi načina, kako stoji pred njim, zaradi njenih kratkih las, golega obraza, odkritega pogleda, brez kakršnekoli samoljubnosti … Ali morda zaradi česa drugega, želje po drznosti, ja, drznosti, da bi sledil svojim željam in ne željam drugih − noče, da bi odšla. Enostavno ne sme odpreti vrat in izginiti v noč.«
Tomšič M.Grenko morjeKnjigo priporočam, ker nam da uvid v zgodovinsko  obdobje začetka 19. st., ko so Primorke hodile v Aleksandrijo oz. Egipt, da bi svojo družino razrešile dolgov. Opravljale so različna dela, nekatere so bile dojilje, druge spremljevalke bogatim ženam v Aleksandriji, druge sobarice v hotelih. V knjigi so tri glavne junakinje, Anica, Vanda in Ana, ki so si služile kruh z vsemi zgoraj naštetimi oblikami dela, da so lahko svojim domačim pošiljale denar, da so lahko poplačali dolgove. Njihova zgodba se prepleta v obliki pripovedi ene od njih z usodami drugih Aleksandrink, ki so bile v Egipti pred njimi. V knjigi se pojavljajo številne narečne besede.
Tomšič M.Šavrinke“Šavrinke so se začele živahno klicati in so klepetale po tri, štiri v gručici. Nekatere so prigrizovale v Trstu kupljeni kruh, tu in tam si je kakšna privoščila tudi ocvrto ribo. Toda ne dosti, kajti ribe so bile namenjene otrokom in možem.”
Tribuson G.Klub oboževalcev: Periferijski kvartetPet starih prijateljev, osivelih rokerjev, ki so mladost in dober del odrasle dobe preživeli na vrtu lokalne pivnice in v družbi radoživih prijateljic, se pri 46 letih sooči z možnostjo razhoda. Forever Young se enkrat izpoje, tudi če imaš tisoč vinilnih plošč in analogni ojačevalec z žarnicami. Eden resno zboli, drugega je ravno zapustilo dekle, tretji začasno živi v zaporu …
Vojnović G.Jugoslavija moja deželaVčasih je drugega težko razumeti.
Zola E.BeznicaKnjiga se dogaja v Parizu proti koncu 18. stoletja ali v začetku 19. stoletja. Glavna junakinja je ženska, ki se je s podeželja preselila v Pariz. Poročena je z možem alkoholikom, ki jo vara, ima dva otroka. Po poklicu je perica. Njeno življenje je težko, tudi druga poroka ji ne prinese nič dobrega, kljub njeni zagnanosti in pridnosti drsi v vedno večjo bedo, iz katere se ne zna in ne more več izkopati. Umre strahotno revna in pozabljena od vseh.
Zorenč L.Izpoved bivšega pripadnika specialnih silKnjiga je avtobiografski roman s katerim spoznamo, kakšna je pot od običajnega vojaka do pripadnika specialnih sil, ki se je specializiral za medika, oz. za človeka, ki pomaga ranjencem na bojiščih. Opisano je življenje vojakov na različnih misijah z opisom kulturnih in družbenih navad ljudi, ki tamkaj prebivajo. Knjiga presenetljivo lepo teče, povedi so jasne in zelo razmišljujoče. Luka je mlad fant, vendar ga je življenje zelo obrusilo, iz česar tudi črpa številna svoja razmišljanja in skrb o svojem in našem odnosu do sveta – globalnega.
Kegel M. A.Recept za popoln umorKdo ima v resnici recept za popoln umor in kako priti do njega? Bo vsem bogatašinjam, članicam elitnega kluba uspelo izvesti zadani načrt?
Muck D.PanikaZaljubljena ženska postavi na kocko svojo družino in službo. Na prvi pogled je zgodba zasnovana lahkotno. Lahko jo preberemo na dah kot romanček za sprostitev. Lahko pa ob njej tudi razmišljamo o zapletenih medosebnih odnosih.
Dekleva M.;  Gombač Ž. X;  Kumerdej M.; Muck D.; Simoniti B.Moč lažnegaLaž ima kratke noge. Pet kratkih zgodb izpod peresa priznanih slovenskih ustvarjalcev  se vrti okrog skupnega imenovalca – laži. Junaki so v vlogi lažnivcev in nalaganih – dekle, ki se reže, najstnik, ki ga razganja od hormonov, fant, ki izve, da sta mu starša vse življenje lagala, tri sestre, ki razkrijejo globalno laž, in maček, ki se zateka k manjšim lažem in prevaram, da doseže svoje, kot je pač v mačji naravi. Moč lažnega je knjiga o malih in velikih lažeh, o nedolžnih lažeh in o takih, ki popolnoma zamajejo junakovo življenje.
Brown D.Angeli in demoniPapež je umrl. Kardinali so se zaprli v konklave, da izvolijo novega poglavarja Cerkve. Štirje manjkajo, izginili so, kot bi se vdrli v zemljo. So jih ugrabili?
Brown D.InfernoKriminalka sama ima dovolj zapletov, obratov in pravočasnih naključij, da vas pritegne in jo preberete v podaljšanem vikendu. “Turistični triler”, s katerim potujete po zanimivih krajih namesto suhoparnih naštevanj znamenitosti iz turističnih vodnikov.
Bignardi D.Popolna akustikaPopolna akustika je roman o iskanju ljubezni, partnerskega razumevanja in tistih kratkih trenutkih sreče in popolnosti, ki so povezani z mirnostjo, ravnotežjem in popolnim zadovoljstvom v odnosu. Arno, prvoosebni pripovedovalec zgodbe, je moški v srednjih letih, čelist v orkestru slavne milanske Scale, ki tako pri svojem muziciranju kot v svojem življenju neprestano teži k popolnosti, k akustiki, v vseh stvareh. In če mu v orkestru ta akustika še nekako uspeva, se v družinskem okolju nič ne izide po njegovih popolnih načrtih. Saro, svojo ženo, prvo in zadnjo ljubezen, pozna že iz otroštva, a šele ko ta razočarana uide iz na videz idealnega zakona, ugotovi, da njene občutljive, ranjene umetniške duše nikoli ni zares poznal. V vsem tem času nekako ni premogel dovolj interesa, da bi se svoji partnerki dovolj približal, da bi poznal njene muke in trpljenje. Ko tako pred bralcem izrisuje njuno zgodbo in poskuša razumeti, zakaj je Sara pobegnila, spoznava tako sebe kot ženine travme iz otroštva in se (tako kot bralec) čudi, kako lahko nekdo toliko let z nekom živi tako blizu skupaj, pa vendar tako daleč.
Allred K.Ambrovec On prihaja iz neurejenih družinskih razmer, povrh vsega pa, kako simbolično, z očetom, lokalnim pretepačem in pijancem, živi na obrobju mesta na mestnem odpadu. Ona je dve leti mlajša od njega, prihaja iz ene najuglednejših mestnih družin, a za razliko od vrstnic med ljudmi ne dela razlik, saj jo skozi življenje vodi obilo empatije. In prav zaradi nje se poti osemletne Alix French in desetletnega Nicka Andersona nekega dne usodno prepletejo. Otroško zavezništvo se v najstniških letih prelevi v iskreno zaljubljenost, ta pa sčasoma preraste v najmočnejšo ljubezen. A kaj, ko se zdi, da se Nick ne more otresti bremena družinske preteklosti, ki uničuje tako njega kot ljubezensko zvezo z Alix. Se bo usoda res ves čas kruto igrala z njima? Prelepa, še zdaleč ne osladna ljubezenska zgodba vabi k branju od prve strani naprej.
Berg E.Jesenski bluesMyra Lipinski, 51-letna diplomirana medicinska sestra, dobi v oskrbo na domu Chipa Reardona, svojo mladostniško ljubezen. Chip, ki je bil nekoč uspešen in priljubljen “don Juan”, ima sedaj raka na možganih v zadnji fazi. Med Myro in Chipom nepričakovano vzplamti globoka medsebojna privlačnost. Toda ali bosta prenesla usihanje njegovih življenjskih funkcij? Tenkočutna ljubezenska izpoved z veliko vsebine.
Croft K.Dekle brez preteklostiLeah živi samotno življenje, odmaknjeno od drugih. Preganja jo skrivnost iz mladosti, misli da si ne zasluži sreče. Njene edine prijateljice so knjige, med katerimi živi v majhnem stanovanju in v službi v knjižnici. Ko preko spletne klepetalnice za samske spozna Juliana, si začne predstavljati njuno skupno prihodnost in normalno, dostojno življenje brez hudega bremena preteklosti. Vendar ob štirinajsti obletnici skrivnosti prejme elektronsko sporočilo, ki vse spremeni.
Johnson Debeljak E.Devica, kraljica vdova, prasicaErica nas spusti v svoje vdovsko življenje s spomini na skupno življenje z znanim Slovencem. Vzporedno spremljamo zgodbe znanih vdov iz zgodovine in mitologije, s katerimi se primerja.
Homes A. M.Knjiga, ki vam bo spremenila življenjeDobro situiranega Richarda, ki v živo komunicira le s svojo trenerko, snažilko in prehransko svetovalko, prevzame grozna, a nedoločljiva bolečina. Ko spozna Ahila, prodajalca krofov, se mu začne odpirati resnični svet in pogled na izpraznjena leta njegovega življenja.
Nemat M.Cena življenjaUDOBNO IN VARNO JE BITI EVROPEJKA V DANAŠNJEM ČASU. VEČJI DEL ŽENSK SE NI RODILA S TEM PRIVILEGIJEM. LE DA SE TISTE, KI SMO GA DELEŽNE, TEGA PREMALOKRAT ZAVEDAMO.
Miklavčič M.Ogenj, rit in kače niso za igračeDANDANES SE ZJUTRAJ ČISTO NESREČNE USTAVIMO PRED POLNO OMARO OBLEK, »KER NIMAMO NIČ ZA OBLEČI«. NAŠE PREDNICE PA SO BILE SREČNE, ČE SO IMELE STREHO NAD GLAVO, ČE NISO BILE LAČNE IN NE TEPENE.
Kunstelj O. P.1 plus 2 je štiri“Ležala je mirno in spokojno. Lepe rjave kodre las je imela počesane ob obrazu, kot da spi. Vrat je imela povit, niže spodaj pa je bilo videti obleko – temno rdeče krilo in modro pleteno jopico, na kateri je bilo polno pletenih vzorcev. Dobro se spominjam prvega, ki sem ga prebrala: 1+2=4.”
Murad N.Zadnje dekleNI TREBA VELIKO, PA SE ČISTO VSAKDANJI SVET, V KATEREM ŽIVIMO IN SMO VARNI, SPREMENI V NJEGOVO NASPROTJE.
Gaskin I. M.Modrost rojevanjaPorodni vodnik je namenjen bodočim mamicam, pa tudi vsem drugim, ki si upajo pomisliti, da bi morale imeti ženske pravico vzeti porod v svoje roke.
Murakami H.1Q84Življenje je lahko osmišljeno samo z vedenjem, da imaš nekoga rad, čeprav te osebe od rane mladosti nisi srečal več.
Murakami H.Južno od meje, zahodno od sonca“Zdaj sem končno spet tam, kjer sem začel, in najbolje bo, če se na to navadim. Nihče ne bo ustvarjal sanj zame – zdaj sem jaz na vrsti, da ustvarjam sanje za druge. To je moja naloga. Takšne sanje mogoče nimajo veliko moči, ampak če hočem, da ima moje življenje kakšen pomen, moram to storiti. Verjetno …”
Hosseini K.Tek za zmajemGanljiva in spretno napisana zgodba o dveh prijateljih se odvija v sedemdesetih letih 20. stoletja, ko se začnejo v Afganistanu dogajati veliki politični in zgodovinski premiki.
Pretner T.Preseganje vedenjskih vzorcevTadej Pretner nam z ljubeznijo, v ljubezni podarja ‘gibalo’, s pomočjo katerega znamo in zmoremo presegati vedenjske vzorce.
Dirnberger-Puchner S.Ali postajamo naši starši?Napeto branje za starše in tiste, ki želijo razumeti, kako je zgodba staršev vplivala nanje. Knjiga je namenjena tudi vsem, ki se želijo pomiriti s svojo preteklostjo in opustiti navade, ki jih ne marajo.
Brat John iz Taizéja Oče našNajveč dela mi je dal Očenaš … in ne vpelji nas v skušnjavo … Logično? Nazadnje dobim v Matejevem evangeliju 6,13 “in ne daj, da pademo v skušnjavo”, kar je veliko bolj logično …
Vene B.Zdravje je v nasPo treh diagnozah hude bolezni in popotnico, da mu je morda preostalo le še pol leta življenja, se je Boris Vene, sicer uspešen podjetnik, lotil iskanja morebitne rešitve. Ni se želel zgolj znebiti simptomov, temveč »postati tisto, kar so skušali simptomi prebuditi, spremeniti ali razviti v njem«.
Phillips S. E.Zakaj prav ti?Knjiga z zabavno zgodbo, ki se jo bere, dokler ne prideš do konca. Oba glavna junaka sta po svoje trmasta, a vseeno najdeta na koncu skupno pot.
Phillips S. E.Ljubezen po teksaškoSuper romantična knjiga, polna zapletov, ki na koncu vodijo do srečnega konca in popolne ljubezni.
Phillips S. E.Samo zameOdlična zgodba, kjer se strani kar obračajo; polno smeha pri branju.
Jurčič J.Sosedov sinKnjiga opisuje življenje na slovenskem podeželju pred okoli dvesto leti. Knjiga mi je bila zanimiva zaradi družbene razlike, zaradi katere je dostikrat privedlo do krivic.
Jurčič J.Jurij KozjakKnjiga se dogaja v času turških napadov na slovensko ozemlje, ko so Turki kradli našo lastnino ter majhne dečke, ki so jih vzgojili v vojake (janičarje).
Vojnović G.FigaV knjigi so zelo senzibilno prikazani odnosi in življenje štirih generacij. Zelo poglobljeno se nam izriše zaznamovanost literarnih oseb z družinskimi in nacionalnimi travmami. Z izjemnim psihološkim poznavanjem različnih življenjskih obdobij so prikazane različne generacije oseb in različna stanja, na primer izgubljanje Jane zaradi demence: “Jaz bi rada šla domov… pa saj si… Ne, ni mogel dokončati tega stavka. NI mogel več. Ni je mogel več klicati iz njenih namišljenih svetov. Sutra te vodim kući, ji je rekel, tej tujki, ki je živela v njegovem domu…”
Petterson P.Konje krastTudi v tej knjigi je glavni lik zaznamovan z zgodovinskimi dogodki (2. svetovno vojno), ki so vplivali na njegovo družinsko in osebno zgodbo, a glavni lik razmišlja takole: “… nikoli nisem maral ljudi, ki pravijo, da naše življenje usmerja usoda…. Jaz mislim, da sami oblikujemo svoje življenje, vsaj jaz sem oblikoval svoje, kakršno pač je, in prevzemam celotno in popolno odgovornost zanj.”  Mislim, da bi potrebovali več takšnega razmišljanja.
Undset S.Gospa Marta OulieZelo zanimivo je prikazan osebnostni razvoj in notranji boj izobražene mlade ženske, žene in mame, v začetku 20. stoletja. Doživlja odtujitev od moža, odločitev za nezvestobo in moralno krivdo zaradi nezvestobe možu, ki umira zaradi tuberkuloze.
Hawkins P.Dekle na vlakuNapeta kriminalka, napisana v obliki dnevnika. Razpleta ne predvidimo vse do konca zgodbe.
Hawkins P.Pod gladinoKriminalka iste avtorice, ki je napisala Dekle na vlaku, na enak način zapisana v obliki dnevnika, napeto branje vse do konca.
Backman F.Mi smo medvediKultura ni samo to, kar spodbujamo, ampak tudi to kar dopuščamo.
Backman F.Mi proti vamNadaljevanje romana Mi smo medvedi. Vsak enkrat dozori.
Nesbo J.OdrešenikPrimerov Harrya Hola se nikoli ne naveličaš.
Guzeman T.Težnost pticOdrasel človek bo sam potegnil zaključke glede tega, kar mu boš povedal, in sam presodil vpletene.
Flynn G.Ni je večNeverjetni psihološki triler, s popolnoma nepričakovanim zaključkom.
Jalen J.Trop brez zvoncevLjubezni se ne da izprositi, še manj izsiliti
Jonasson J.Stoletnik, ki je zlezel skozi oknoKnjiga je zelo zanimiva in zabavna. Polna je dogodivščin. Govori o gospodu, ki je ušel iz doma za ostarele.
Zupet J.Življenje, posvečeno besediZanimiva knjiga o življenju Janeza Zupeta.
Patterson J.Medeni tedniV redu kriminalka
Christie A.Truplo v knjižniciDobra kriminalka
Novak K. Cigan, ampak najlepšiZelo zanimiva kriminalka
Christie A.Trinajst pri večerjiTipično dobra Christijevska kriminalka 
Sienkiewicz H.V puščavi in goščaviTo pustolovsko knjigo sem spet prebral bo 60-ih letih.
Simmel J. M.Hura, še smo živi 2Zgodba opisuje finančni vzpon in propad človeka
Legradić V.Zgodba o potovanju“Na naši Zemlji obstajajo kraji, ki so tako lepi in zanimivi, da človeku vzamejo sapo. Pa tudi takšnih neprivlačnih je kar nekaj. A prav vsi so vredni izkušnje. Ta zgodba je zapis koščka mojega življenja, preko katerega sem raziskoval sebe in svet. Daleč od doma sem spoznal, da spomini ne morejo obstajati brez čustev. To je razlog, da jih ljudje radi delimo. Zato sem v to knjigo zapisal svoje najboljše spomine, svojo pustolovščino, svojo zgodbo o potovanju.”
Charamsa K.Prvi kamen“Odklanjam odrešenje, v katerem nedolžen človek, rojen kot gej ali lezbijka ali transseksualec ali interseksualec, trpi muke zaradi nedopustnih ekstravaganc Cerkve. Vendar ne odklanjam Boga. On je nad ozkosrčnostjo odrešilnih načrtov, pripravljenih na Zemlji. Verjamem v družino, v ljubezen in v življenje ter si želim, da bi bilo večno. Verjamem v možnost, da bom srečen, v naravo stvari, skrivnostno, kakor je skrivnosten človek. Verjamem v ponižnost resnice, ki prihaja z življenjskimi izkušnjami in postane tvoja svoboda. Verjamem v človeka, zato verjamem v Boga. V meni je zmagal Bog, ko je porušil zid strahu, ki me je lepil na Cerkev. Ko je omogočil, da sta človekova resnica in svoboda zmagali nad materialno varnostjo, četudi za ceno žalitev, ki jih Cerkev vsiljuje drugim kot Božjo voljo.”
Bucay J.Ti povem zgodbo?“Edini način, da izveš, ali zmoreš, je, da znova poskusiš z vsem svojim srcem… Z vsem svojim srcem!”
Owens D.Tam, kjer pojejo rakiPoetični roman o hrepenenju po dotiku in človeški bližini je prelepa oda naravi, pretresljiva kronika odraščanja in presenetljiva zgodba o morebitnem umoru. Delia Owens nas opominja, da nas vse življenje spremlja in oblikuje naše otroštvo in da vsi skrivamo lepe in nasilne skrivnosti, ki jih zna narava tako dobro hraniti.
Khaled H.In v gorah odzvanja»Tako kot v prejšnjih dveh knjigah gre tudi v tem romanu za družinsko zgodbo več generacij. In to predvsem zato, ker menim, da je v družinskih zgodbah moč najti vse veličastne življenjske teme, od ljubezni, žalovanja, konfliktov, dolžnosti pa vse do žrtvovanja. A je vsaka družina drugačna, vsaka ima svojo enkratno zasnovo, dinamiko in vzkipljive antagonizme, pa če se imajo na videz vsi še tako radi. Zato na to temo obstajajo neskončne različice. Zame so družine uganke, ki jih razrešujemo celo življenje – in to sploh ne nujno uspešno. Rad raziskujem, kako se ljudje v družinah poskušajo povezovati, pa najsi bo to iz ljubezni, občutkov dolžnosti ali zaradi okoliščin.« (Khaled Hosseini)
Lunde M.Zgodovina čebelV slogu distopičnih romanov ta osupljivi prvenec norveške pisateljice Maje Lunde spremlja tri generacije čebelarjev iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, jih poveže v ganljivo zgodbo o odnosu do partnerja, otrok in živih bitij nasploh ter vodi v čedalje verjetnejšo katastrofo svetovnih razsežnosti … V teku zgodbe se Zgodovina čebel spremeni v našo lastno zgodovino.
Pogorevc P.RacŽivljenje je teater.
Ridley M.Kako inovacije spreminjajo svetKadarkoli vidiš kak uspešen posel, lahko veš, da je nekdo nekoč sprejel pogumno odločitev. / Ni velikega izuma, od ognja do letenja, ki ga ne bi označevali za žalitev tega ali onega boga.
Videmšek B.Plan BRešitve za podnebno krizo obstajajo, le zavedati se jih je treba in ukrepati.
Johnson Debeljak E.Devica, kraljica vdova, prasicaSkoraj vsaka ženska se prej ali slej znajde v vseh vlogah iz naslova … Vloga vdove se skozi zgodovino ni bistveno spremenila. 
Ferrante E.Genialna prijateljica, O novem priimkuStefano: “Če stvar ni v redu, jo spraviš v red!”
Jovanović D.Na stara leta sem vzljubil svojo mamoŽivljenje je teater, roman, mozaik prigod in situacij…
Bagola A.Kako izgoretiSpremeniti moramo pričakovanja, potem pa lahko pričakujemo spremembe. / Smisel življenja ni v tem, kaj pustiš za seboj, ampak v tem, kaj življenje pusti v tebi.
Moyes J.Ob tebiNikoli ne veš, kdaj bo nekaj ali nekdo vkorakal v tvoje življenje in ti spremenil pogled na svet.
Bevk F.Kaplan Martin ČedermacŠe vsaka ptica je dobila svoj glas in nikomur ne pride na misel, da bi zahteval od slavca, naj žvižga po kosje./ Vsak človek ima svoj materni jezik in nobeden nima pravice, da ti ga vzame oz. te prisili, da govoriš v drugem jeziku in ga sprejmeš kot maternega.
Rebula A.Kačja rožaRoman Kačja roža je postavljen na Primorsko v čas predvojnega fašizma, ki vedno bolj duši Slovence in slovenski jezik. Rebula podrobno opisuje  italijanske policijske postopke, govori o ilegalnem odporniškem gibanju, o prvem tržaškem procesu proti slovenskim upornikom in o bazoviških junakih. Zanimiva je  bila tudi gledališka predstava Operacija Timava. Knjigo sem z veseljem ponovno prebrala, saj večkrat vzamem v roke  Rebulovo ali Pahorjevo delo.
Pahor B.Grmada v pristanuZbirka Pahorjevih črtic in novel.V črticah /novelah  Pahor opisuje svoja otroška leta v Trstu pod fašizmom. Opisuje požig Narodnega doma, stisko slovenskih otrok v šoli, ko pri poučevanju kar naenkrat zamenja italijansko govoreči učitelj.V Rože za gobavca opisuje trpljenje in smrt/ pokop  Lojzeta Bratuža.  
Prgić J.Pozitivna disciplinaPozitivna disciplina je najpomembnejša knjiga s področja Pozitivne discipline in nekateri jo imenujejo kar »Biblija« Pozitivne discipline.
Rong J.Volčji totemVolkovi, ki živijo v stepah, lahko vojsko naučijo različnih strategij bojevanja.
Nesbo J.NetopirSrhljiva, izredno prepričljiva in do zadnje strani napeta kriminalka o iskanju serijskega morilca. Glavni junak je detektiv Harry Hole, ki ima edini kontakt z morilcem. / Napeta kriminalka z nepredvidljivim razpletom, ki jo prebereš na mah. Najbolj zabaven del je, da imajo dobri fantje včasih precej nekonvencionalno pojavnost.
Roberts N.Padli angeliGlavna junakinja želi pozabiti težko preizkušnjo, surov napad, ki ga je edina preživela. V čudovitem kraju ob jezeru in gorah, kjer končno spet zaživi, najde ljubezen življenja. Z njegovo pomočjo išče morilca neznane ženske.   
Hellmut Kirst H.Razprodaja herojevPreživetje nemških vojnih herojev na poseben način (vojaško taborišče, namišljeno urjenje, posebne zabave ipd.).
Nesbo J.MacbethNajbolj črna interpretacija Shakespearjeve tragedije.Če ga ne bi napisal Shakespeare, bi ga lahko Nesbo sam.
Tomšič, M. Grenko morjeAleksandrinke so bile celo življenje razpete med dva svetova: dokler so bile v Egiptu ali Aleksandriji, so hrepenele po svoji družini in domu, ko so prišle domov, pa so hrepenele po svoji posvojeni družini in svetovljanskem življenju v tujini. Doma so jih najprej spodbujali, naj gredo služit denar v tujino, ko so se vrnile, pa so dvomili v njihovo zvestobo.
Tomšič, M. Šavrinke“Vide, jas trpin. Ale, ki zna zakaj? Forši je moj nono napravo kaj slabega keme, forši moj dižnono. A ja moran plaćat grehe, moran, i platit ćon pošteno… Ale nič se ne pozabe, nanka ena beseda se ne pozabe. Se se zapiše u knjiga i se se mora enega dneva odplaćevat. Boje, da jas platen, nego da bi kak drugi za mano. Tako mora bit, tako je bilo od vajki.”
Kezele, A.Maitreya“Zaradi pretiranega egoizma smo pozabili na najpomembnejše: vesolje ni ustvarjeno zaradi nas! Smo samo delček neskončne Stvarnikove moči, člen v verigi evolucije. Morda je res, da smo pomemben člen, vendar ne predstavljamo cilja in namena. Oziroma, enako smo cilj in namen, kakor vsako drugo živo bitje.”
Kezele, A.Čarobnicalahko le uporabi za slabo… Toda tako kot so t.i. dobre stvari nastale iz svetlobe, tako so tudi t.i. slabe stvari nastale iz svetlobe. Poskušaj videti Eno v vseh različnih delih pojavnega sveta. Ker dejansko obstaja le to Eno. Vse ostalo je privid, je iluzija.”
Coelho, P.Rokopis iz Akre“Tisti, ki ne pozna samega sebe, se grozljivo boji občutka praznine. Toda praznina ne obstaja. V naših dušah je ogromen svet, ki ga moramo odkriti. Nedotaknjen čaka na nas in je tako drugačen in silovit, da nas je strah sprejeti njegov obstoj. Kajti, če odkrijemo, kdo smo, bomo morali sprejeti dejstvo, da lahko naredimo veliko več, kot smo bili vajeni doslej.”
Akbar Omar, Q.Utrdba z devetimi stolpiAvtor je opisal svoje doživetje afganistanske vojne, ker ga spomini spremljajo in težijo. Upa, da bodo bralci dovolj močni, da bodo prenesli resnico in lahko nosili vedenje o tej vojni.
Paasilinna, A.Ladjar z lepimi stopaliAvtor na humoren način sporoča, da se dobrota vrne z dobrim, vendar je v življenju potreben pogum in iznajdljivost.
Novak, K.Cigan, ampak najlepšiSvojim koreninam ne moreš ubežati, tudi če se močno trudiš. Družba, v kateri živiš, te presoja po tem kje si rojen. Če si cigan, si lahko najboljši in najlepši, a si še vedno samo cigan in zato manjvreden.
Tagore, R.GoraFanatizem in slepo sledenje verskim spisom ustvarjata v družbi težave in razslojevanje, na osebnem nivoju pa razpetost med srčnimi željami in željo ustrezati družbenim normam. Samo vera, ki izhaja iz srca, in spoštovanje sočloveka prineseta mir in srečo.
Topolišek, S.Leto vaškega življenjaLjubezen vse premaga.
Cestnik, B.Sonce PetovionePrihod krščanstva na slovenska tla. Zgodovinski prikaz takratnih razmer skozi oči legionarja, sužnja, trgovca.”Dobre stvari se morda pozabijo, slabe nikoli.”
Buntz, W.Človek, ki je kadil BiblijoPrikaz usode človeka, ki je že v rani mladosti zaznamovan s tem, da ni zaželen. “V življenju človeka je tudi nemogoče mogoče.”
Jančar, D.To noč sem jo videlPrikaz usode mlade ženske, ki jo je ujela bratomorna 2. svetovna vojna. “Tudi dobro delo lahko ljudje razumemo napak.”
Jefferes, D.Žena platažnika čajaŽelje in hrepenjenja po drugačnem življenju mlade ženske, ki se je znašla v življenju moškega, ki je imel skrivnosti iz preteklosti. Zgodba se dogaja v času kolonizacije.
Kay, A.To bo boleloDnevnik mladega zdravnika, ki na slikovit in duhovit način prikaže pot, po kateri je napredoval od začetnika do trenutka, ko se zdravniški primer ni končal srečno.
Kinsella, S.Gospodinja, da te kapZaposlena in službeno obremenjena ženska zaradi napake na delovnem mestu želi uiti posledicam. Zateče se na deželo, kjer sprejme drugačen način življenja,  ji postane tudi všeč.
Carey, E. G. /  Bunker Gilbreth, F. Za ducat cenejeZanimivo, smešno ter vzpodbudno branje prigod iz družine z več otroki (12).
Radinger, E. H.Modrost starih psovTo toplo priporočam vsem, ki imajo radi pse. V knjigi se srečamo z več zgodbami o tem, kako smo hvaležni za čas, ki ga preživimo s svojimi psi in o tem kaj vse se lahko naučimo od naših pasjih seniorčkov
Žakelj, B.Belo se pere na devetdesetSlovenski roman leta 2019 je avtobiografska pripoved, ki te posrka vase. Z junakinjo zgodbe se premaknemo v 70. in 80. leta, kjer se poleg hudomušnih in nostalgičnih zgodb soočimo tudi z njeno izgubo ljubljenih oseb in prebolevanju raka. Pripoved o smrti mame in stiskah najstnice ob tej izgubi, me je pripeljalo na rob solz. Kljub temu, da je roman na trenutke žalosten je tudi pol upanja, poguma in moči.
Cameron, B. W.Pasje potovanjeZgobe v knjigi so predstavljene skozi pasjo perspektivo, ki pri bralcu izzovejo različne reakcije, vse od glasnega smeha pa do joka. Kdor je kdaj imel ali še ima psa, se bo skozi pripovedi z lahkoto poistovetil s kakšno izmed situacij, ki so opisane v knjigi. Med branjem knjige sem se večkrat spraševala ali tudi moj pes vidi določeno situacijo tako kot je opisana v teh zgodbah.
Lorenzi, F.Sončna cestaKnjiga je avtobiografska. Pevec mlade rokovske skupine opisuje vzpone in padce njihovega delovanja. Veliki glasbeni uspehi so terjali visoko ceno: njihovo življenje se je začelo utapljati v mamilih in alkoholu. A jim je s skupnimi močmi uspelo premagati vse pasti in tako so postali še močnejši.
Grimaldi, V.Ljubezen se skriva v majhnih stvarehJe odlična knjiga, kjer skozi glavno junakinjo spoznavamo življenje v domu za ostarele.
Pridmore, J. / Watts, G.Izpoved londonskega gangsterjaKnjiga nas spominja, da se vedno lahko spremenimo in da lahko tudi takrat, ko se nam zdi, da smo povsem na dnu, vstanemo in na novo zaživimo.
Trstenjak, A.Po sledeh človekaRazlika med optimistom in pesimistom se vidi, kako češnje jesta: prvi vzame vedno najprej najlepšo in najboljšo, ter zoblje do zadnje vedno najboljše češnje; drugi pa obratno začne z najslabšo in tako nadaljuje do zadnje – vedno z najslabšo – nikoli ne vtakne v usta nič dobrega.
Juhant, M. / Levc, S.Varuh otrokovih dolžnosti… ker pravočasno in kvalitetno opravljene dolžnosti: so pot do razvoja in zorenja otroka, dvignejo kvaliteto življenja, prinesejo zadovoljstvo, ugled, spoštovanje in samospoštovanje, prinesejo plačilo.
Kaur, R.Med in mlekoPoezija avtorice Rubi Kaur je pravzaprav zelo preprosta in sporočilna. Vsak bralec bo našel v njenih kiticah sporočilo življenja, ljubezni, odnosov. Knjiga Med in mleko je je njena uspešnica (Best seller). Glede na to, da izhaja iz Indije, je njeno pisanje zelo ženstveno, s pridihom zavedanja življenja izven meja Indije. Zelo priporočam.
Shafak, E.ČastTo je azijski roman z glavno žensko vlogo. Če te zanima pogled in življenje vzhodnjaške kulture, predvsem vidik življenja žensk in odnosov, priporočam ta roman, sa je zelo berljiv. Shema analitične zgodbe je napisana z odlomki napetega doganja, težkih odločitev in čutenja.
Essbaum, A. J.Dobra ženaNavdušujoč roman o zakonu, zvestobi, seksu, moralnosti z očarljivo glavno junakinjo, ki se trudi živeti smiselno življenje. To je ena izmed knjig, pri kateri me je pritegnil naslov: no, da vidimo, kakšna je dobra žena. Vsebina me je presenetila in verjemite, tudi vas bo.
Montessori, M.Modern approachKnjiga Marie Montessori je lahko označena za bibilijo o pristopu do razvijajočega in odraščajočega otroka. Gre za njeno filoofijo, ki jo je podprla z znanstvenimi dokazi, kaj je tisto, kar je za otrokov razvoj pomembno in kakšno vlogo imamo pravzaprav odrasli pri tem. Da jih imamo radi, ni vedno dovolj, je mnenja dr. Montessori, pretirana čustva in ljubezen brez razuma, lahko škodijo otroku. Seveda je ljubezen prva, ni pa edina in samozadostna pri vzoji otrok. V knjigi opisuje metode, pristope in načine. Priporočam tako pedagoškim delavsem kot tudi staršem.
Albom, M.Modrost starega učiteljaUčitelj zboli za neozdravljivo boleznijo, a se odloči umreti pokončno in sprejeti vse, kar mu pride naproti in osmisliti vse, kar je že preživel.
Corporon, Y. M.Ko šepetajo cipreseLahkotna zgodba o povratku v Grčijo, kjer mlado dekle išče svoje korenine in sebe.
Young, W. P.KolibaV knjigi spremljamo očeta z močno življenjsko izkušnjo. Ob koncu knjige ugotoviš, da je sporočilo knjige veliko večje, kot se zdi. Zanimivo je to, da knjigo z večkratnim branjem lahko dojemaš vedno drugače, na novo. Za vse, ki želijo, pa si po branju lahko ogledajo tudi film, posnet po isti zgodbi. Vendar vsekakor bolj priporočam branje knjige, ker zgodbo bolj doživiš. »Svojce in prijatelje lahko poljubiš v slovo in odideš daleč stran, toda hkrati jih boš popeljal s sabo v svojem srcu, mislih, drobovju,… ker ne samo, da živiš v svetu, temveč tudi svet živi v tebi.«
Lucado, M.Poseben si; Tvoj poseben dar; Moj siZbirka omenjenih knjig nas skozi zgodbo spozna z lesenimi ljudmi, ki živijo v svoji vasi. Vsak od njih zbira svoje »značke«, nalepke. Značko dobiš, ko znaš nekaj izjemnega, si v nečem dober, najboljši, ugajaš drugim, si nadarjen. Imajo svojega stvaritelja, mojstra. Obiščejo ga, ko se v življenju srečajo z izzivi, ko ne morejo pridobiti svojih značk. Mojster jih razsvetli z opogumljajočo resnico…
Mackesy, C.Fant, krt, lisica in konjZgodba pripoveduje o fantu, ki je radoveden, ga zanima veliko stvari, o krtu, ki je požrešen in poln življenja, o lisici, ki je doživela veliko hudega in konju, ki je moder, poln nasvetov in izjemno prijazen do drugih. Vsak izmed likov ima svojo prispodobo življenj vsakega izmed nas – odvisno, v kakšnem obdobju si J Od tega je tudi odvisno, s katerim izmed teh likov se najbolj poistovetiš in ga v zgodbi najbolj »začutiš«. Knjigo spremljajo res čudovite ilustracije, istega avtorja. Zanimivo je to, da je avtor knjigo izdal leta 2020, v obdobju epidemije korona virusa – z izzivi tega obdobja se je spopadal z ilustriranjem likov, ki so vključene v knjigi. Svojim slikam je dodal zgodbo in jih zbral v omenjeni knjigi. Prikazuje svoja občutja, ki so ga obdajala v tem času karantene, zaprtosti, asocialnosti. Najbolj pa mi je pri knjigi všeč, ker jo lahko začneš brati od začetka ali pa vsak dan knjigo odpreš na poljubni strani – pričaka te misel, del zgodbe, s katero začneš svoj dan in te spremlja vse do nove misli naslednji dan. Zelo priporočam! Ilustracije so tako čudovite, da je knjiga kar nekaj časa lahko v rokah tudi mlajših otroških rok – preverjeno.
(Skupno 554 obiskov, današnjih obiskov 9)
Dostopnost