Zdravi recepti

Miklavž in parkeljni

December je čas praznikov. To je ta čarobni čas, ko v naših domovih zadiši po potici in domačih piškotih, ko okrasimo božično drevesce in, ko nas obiščejo trije dobri možje.

V noči s  5. na 6. december otroke obišče prvi dobri mož Miklavž, ki pridne otroke obdaruje, tistim malo bolj porednim pa ponagajajo njegovi spremljevalci parkeljni.

Mikavž oziroma Nikolaj naj bi se rodil konec 3. stoletja v kraju Patar v Mali Aziji v bogati družini. Svoje podedovano bogastvo je razdal revnim in ubogim ter postal redovnik. Je simbol prijaznosti, dobrote in dobrodelnosti.

Zanimivo je, da so ga za svojega zavetnika častili ribiči in mornarji, zato so v njegovo čast cerkve pogosto postavljali ob vodi.

Miklavževanje na Slovenskem izvira iz časa prve polovice 19. stoletja. Takrat je Miklavž otrokom prinašal predvsem jabolka, orehe in smokve, v novejšem času pa otroke razveseljuje tudi z igračami in sladkarijami.

Med čakanjem nanj si lahko spečete prave parkeljne.


Okrasne buče

Pred nami so jesenske počitnice. Simbol jeseni so buče, ki jih otroci zelo radi izrezujejo. Buče pa niso namenjene le za okras, pražena bučna semena so lahko slasten prigrizek, iz mesa pa lahko skuhamo okusno bučno juho.

Nekaj zanimivosti o bučah:

 1. Buče izvirajo iz Srednje Amerike in Mehike.
 2. Največji pridelovalec buč danes je Kitajska.
 3. Najtežjo bučo so pridelali v Belgiji, tehtala je 1190 kg.
 4. Običaj izrezovanja buč izhaja iz Irske.
 5. V buči je okoli 500 semen.

Recept za pošastno bučno juho: https://www.aninakuhinja.si/recepti/posastna-bucna-juha/

Recept kvašene bučke: https://www.youtube.com/watch?v=2bBaSgSLiWE


Jesenska ovsena kaša

V hladnih jesenskih dneh si pripravimo hranljivo ovseno kašo in pogrejmo naše telo.

Ovseni kosmiči so bogati z vitamini, minerali in antioksidanti, ki krepijo naše zdravje. Uravnavajo telesno težo, dobro vplivajo na našo prebavo, znižujejo krvni sladkor in holesterol, blagodejno vplivajo na različne težave s kožo.

Sestavine:

 • ovseni kosmiči
 • oreški in suho sadje po želji
 • mleko ali rastlinski napitek (ovsen, mandljev, sojin..)
 • maslo
 • začimbe po želji (cimet, janež, muškatni orešček…)
 • banana
 • kokos

Na maslu prepražimo janeževa semena ter cimet. Dodamo še ovsene kosmiče, oreške in suho sadje ter na hitro prepražimo še te. Zalijemo z mlekom ali vodo ter kuhamo toliko, da se ovseni kosmiči popolnoma zmehčajo. Banano lahko dodamo med kuhanjem ali jo narežemo na koncu. Ovseno kašo po želji še potresemo s kokosom in rjavim sladkorjem.

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost