Obisk Boštjana Gorenca – Pižame ob zaključku bralne značke

26. 4. 2024 je bil za učence OŠ Horjul poseben iz dveh razlogov: bil je predpočitniški dan, obiskal pa nas je tudi priljubljeni pisatelj, prevajalec in komik Boštjan Gorenc – Pižama. Ta ni prišel zaradi bližajočih se počitnic, povabili smo ga, da bi slovesneje zaključili letošnjo bralno značko. Gost nam je dokazal, da je res človek s črkami, kot se sam rad poimenuje. Povedal nam je kar nekaj smešnih pesmic in zgodb, nam predstavil dela, ki jih je prevedel, pa tudi kakšen trši prevajalski oreh, v katerega je moral ugrizniti. Da se lahko nasmejimo ob branju dogodivščin Pasjega moža in ostalih junakov, mora prevajalec spretno slalomirati med izvornim jezikom besedila in med jezikom, v katerega prevaja. Čeprav ima mnogo prevajalskih izkušenj, njegovo iznajdljivost, znanje in tudi potrpežljivost včasih preizkusi kakšen kratek, a zagoneten del besedila. A ljubezen do črk navsezadnje reši tudi take »zaplete«.

Čeprav je Pižama nastopil ločeno za učence razredne in predmetne stopnje, pa so v družbi z njim oboji enako uživali. Tako bi vsaj lahko sklepali po njihovih nasmejanih obrazih in zvonkem smehu, ki je odmeval po dvorani Prosvetnega doma Horjul med obema nastopoma.

Boštjanu Gorencu – Pižami se najlepše zahvaljujemo za njegov obisk, zabavna nastopa, pa tudi za to, da je učencem ob zaključku nastopa izpostavil dve pomembni vodili: bodite prijazni in veliko berite. Na OŠ Horjul verjamemo, da je tudi njegov obisk pripomogel k temu, da se bosta obe še večkrat udejanjili.

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 123)
Dostopnost