Akcija Otroci za varnost v prometu

Spoštovani,

v naši šoli smo se v letošnjem letu odločili sodelovati v akciji Otroci za varnost v prometu, ki jo na nacionalni in regijski ravni koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje.     

Cilj akcije je dvig ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu. V začetku šolskega leta Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s svojimi območnim enotami pripravi natečaj za osnovne šole in vrtce. Šole in vrtci, ki smo se vključili, obravnavamo problematiko alkohola in prometa na otrokom razumljiv način. Pod vodstvom mentorjev in s sodelovanjem s starši izdelamo likovne izdelke s sporočili. Težo akciji zaradi močnega emocionalnega učinka daje tudi aktivna udeležba otrok pri podajanju sporočil staršem in sorodnikom – voznikom. Otroci bodo na martinovo svoje izdelke odnesli domov in vam jih predali.

Alkohol v prometu je odraz delovanja širšega okolja in je hkrati javno zdravstveni problem. Zato želimo s preventivnim delovanjem ozaveščati javnost, da je vožnja pod vplivom alkohola eden izmed najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nezgod, ki ga lahko preprečimo in skupaj vzpostavimo odgovoren odnos do pitja alkoholnih pijač (več na: www.sopa.si).

Raziskave kažejo, da varne količine alkohola ni ter da se z vsako popito alkoholno pijačo poveča tveganje za škodo na zdravju. Naš imunski sistem krepimo z zdravim načinom prehranjevanja, redno telesno aktivnostjo ter skrbjo za duševno zdravje in dobro počutje.

Več o akciji v preteklem letu je objavljeno tudi na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/otroci-za-varnost-v-prometu-2021

Z lepimi pozdravi,

Tanja Bergant

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost