Prvošolci raziskujemo svet pred domačim pragom

V maju in v juniju smo se horjulski prvošolci podali na raziskovanje Horjula. Kar trikrat smo se povzpeli na vzpetine, ki obdajajo horjulsko kotlino skoraj z vseh strani. Ko smo se zadihani prispeli na vrh, smo si ogledali vas pod seboj in iskali stavbe, mimo katerih hodimo vsak dan v šolo. Poiskali smo našo šolo, vrtec z bratci in sestricami in vzgojiteljicami. Pod nami sta bili  stavbi Metrela z atiji in mamami,  Deos in cerkveni zvonik. Pogledali smo, kam pelje cesta in kod se vije potok. Poiskali smo strehe domačih hiš in griče, za katerimi so se skrile. Tudi griče, od koder smo že opazovali Horjul, smo poiskali in presenečeni ugotavljali, da se vedno vidi drugače. Pred razredom smo se lotili makete Horjula iz storžev, palic, peska , pokošene trave in škatel. Ker je začelo deževati, smo jo prestavili in jo dokončali v razredu. Narisali smo preprost zemljevid Horjula, kakor smo ga videli z griča.

Zaradi muhastega zgodnjega poletja Horjulci letos še niso pokosili vseh travnikov in pospravili vsega sena.  Poskusili smo se spomniti imena poletnih travniških rastlin v vseh barvah, ki sestavljajo mavrico jih poiskati med visokimi travami. Pred učilnico smo s kredami narisali mavrico in jo pokrili s prinesenimi cvetlicami.  Cvetlice smo narisali na liste in liste pobarvali z barvami, ki jih je učiteljica skuhala iz rastlin in stvari, ki jih je našla v kuhinjskih omarah. Namesto čopičev smo uporabili latje trav in bilo je prav zabavno.

V domačem kraju smo odkrili veliko stvari, ki jih prej nismo opazili, pa čeprav smo tu doma. Vsak od nas našo dolino pozna malo drugače, saj jo vsak opazuje s svojega domačega praga.

Horjul smo z Luparjevega griča, Staj in Tičnice opazovali učenci 1.a in 1.b z učiteljicama Ireno in Mojco.

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost