29. 9.: Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah in odpadni hrani

Pri nas v OŠ Horjul se zavedamo, da lahko skupaj pripomoremo k zmanjšanju izgub hrane in odpadne hrane in prispevamo k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažimo podnebne spremembe ter podpremo prehransko varnost.

  • Hrane ne mečemo stran.
  • Hrana ni za tjavendan.
  • »Ko kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga«.
  • Jemo pisano hrano.
  • Na krožnik si naložimo malo, kolikor bomo pojedli. Lahko kasneje pridemo po še.
  • Napišemo si nakupovalni seznam.
  • Skrbimo za red v hladilniku.
  • Pozorni smo na datume hrane »najmanj do« ne pomeni, da je hrana že pokvarjena.

»Po raziskavah Evropske komisije se kar 10 odstotkov vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo ali razumejo kaj pomenijo datumi uporabe na živilih«.

Pogovarjamo se o predelavi hrane, razmišljamo o dejanjih, s katerimi pripomoremo, da bi bilo zavržene hrane čim manj ali sploh ne.

Koordinator projekta Hrana ni za tjavendan, Tanja Bergant

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost