Gradovi in rakete z odpadne embalaže

V ponedeljek, 15. 5. 2023 sta imela oba razreda tehniški dan pri katerem so učenci izdelovali srednjeveške gradove in rakete iz odpadne embalaže.

Učenci obeh razredov so se zbrali v svoji učilnici, s seboj so imeli polne vreče različne odpadne embalaže: škatle iz lepenke, tetrapake, plastične pokrovčke, plastenke, plastične vrvice…Skratka vse, kar bi v primeru, če ne bi imela tega ustvarjalnega dneva, končalo v različnih zabojnikih za smeti.

Tehniški dan smo povezali z učno snovjo pri družbi, ki obravnava preteklost, srednji vek in moderno dobo. Spoznali so, da so bili prvi gradovi utrdbe, postavljene na pomembnih prometnih poteh. Vsak grad je imel visoko obrambno obzidje, stražne stolpe, dvižni most, obrambni jarek. Ogledali smo si nekaj fotografij in risb gradov, ki jih ne ustvaril Janez Vajkard Valvasor za knjigo Slava vojvodine Kranjske, ki je bila natisnjena v novem veku.

V moderni dobi je sledil velik tehnološki napredek in prvi polet na Luno, pogledali smo si posnetek slednjega ter se pogovorili o znanstvenem napredku od srednega veka do moderne dobe. Učenci so ugotovili, da z moderno dobo ni povezan le napredek, ampak tudi, da v tem obdobju ustvarjamo velike količine smeti, izčrpavamo naravne vire, onesnažujemo okolje, kar v prejšnjih zgodovinskih obdobjih ni bilo tako izrazito.

Sledilo je delo učencev po skupinah. Pred izdelavo gradov in raket so naredili načrt predmeta, ki so ga želeli izdelati. Nato lepljenje ter barvanje gradov in raket. Nekateri učenci so obe obdobji med seboj združili, nastali so obrambni zidovi v notranjosti katerih so bile rakete. Od začetka do konca izdelave so morali med seboj sodelovati, usklajevati ter si delo enakomerno in pravično porazdeliti.

Spoznali so, da lahko iz  neke odpadne embalaže, ki se je zdela sprva le nek ničvreden predmet, izdelajo nove in zanimive skulpture. Vse so razstavljene na šolskem hodniku. Recikliranje in ponovna uporaba predmetov na drugačen način, je del naše ekološke zavesti pri ohranjanju našega planeta.

Helena Leskovec – vodja tehniškega dneva v 5. razredu

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost