Po poti Cankarjeve mladosti

PO CANKARJEVI POTI

Učenci 7-ih razredov Osnovne šole Horjul smo imeli v torek, 4. 10. 2022, kulturni dan. Izpred šole smo se z avtobusom odpeljali na Vrhniko. Tam nas je pričakal »Ivan Cankar«. Popeljal nas je po Vrhniki, ob tem pa pripovedoval o Cankarjevem življenju, ki je bilo zelo zanimivo. Veliko smo hodili, vmes smo imeli tudi malico. »Cankar« nam je pokazal, kje vse je živel (z družino na Vrhniki), kje se je prvič zaljubil, kam je hodil pisat pesmi in knjige, kje je pokopana njegova družina … Zelo pa me je presenetil podatek o tem, da se v tistih časih bratje in sestre niso pogosto videvali, da se niso kregali.

Zdaj pa še nekaj zanimivosti o Ivanu Cankarju:

  • rojen 8. po vrsti od 12-ih,
  • od knjig veliko zaslužil, toda vse porabil za razkošje,
  • z družino so se preselili kar 10-krat,
  • ves denar od njegovih zadnjih knjig je dal za mamin pogreb,
  • družina pokopana na Vrhniki, on pa v Ljubljani na Žalah.

Enej Prebil, 7. b

PO POTI CANKARJEVE MLADOSTI

V torek, 4. 10. 2022, smo se učenci 7. razreda odpravili na Vrhniko. Šli smo po poti Cankarjeve mladosti, da bi bolje spoznali največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Tja smo se odpravili z avtobusom. Sprehajali smo se po Vrhniki in poslušali o Cankarjevem življenju. Izvedeli smo, da se je Ivan rodil v hiši na klancu, ki je pogorela, ko je bil Ivan star tri leta. Bili so revni, zato so se veliko selili. Rad je hodil v Močilnik, kjer sta se spoznala njegova mama in oče. Tam je imel mir, da je lahko pisal knjige. Ta pohod mi je bil všeč, ker smo izvedeli veliko novega o Ivanu Cankarju.

Leja Toplak, 7. b

PO STOPINJAH CANKARJEVE MLADOSTI

V torek, 4. 10. 2022, zjutraj smo se odpravili na Vrhniko. Avtobus se je ustavil pred hotelom Mantova, kjer nas je že pričakal »Cankar«. Skupaj smo se odpravili do Cankarjevega doma, pot pa potem nadaljevali do Močilnika. V Močilniku se je Cankar prvič nesrečno zaljubil in tam napisal tudi mnogo lepih ljubezenskih pesmi. Potem smo odšli na razgledno točko, kjer smo pomalicali. Obiskali smo grob njegove mame Neže Cankar in si ogledali cerkev svetega Pavla, ki jo je obiskoval tudi Cankar kot ministrant. Po strmi poti smo se povzpeli mimo dveh hiš, ki sta bili kratek čas njegov dom, na vrhu pa prispeli do cerkve svete Trojice. Cerkev smo si ogledali tudi v notranjosti in spoznali njeno zgodovino. Naša zadnja točka kulturnega dne je bila Cankarjeva rojstna hiša. Na koncu nam je  »Cankar« »častil« sladoled pri Berzotu.

Ema Jerala, 7. b

(Skupno 193 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost